Космонавтите показват интериора на руския научен модул

Космонавтите показват интериора на руския научен модул
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.08.2021
  • Share:

Олег Новицки, член на руския екипаж на Международната космическа станция (МКС), публикува в събота първите изображения на вътрешността на многофункционалната лаборатория Наука, модул, прикрепен към МКС няколко часа по-рано.


В записа може да се види как Новицки, заедно с друг член на екипажа, Петър Дубров, влизат в модула. Също така са показани някои интериорни детайли.
"Приветстваме всички в нашия нов модул Наука! Много скоро ще проведем по-подробна екскурзия за вас", отбеляза Новицки.


Наука, дълга 13 метра и тежаща над 20 тона, беше изстреляна от космодрума Байконур на 21 юли. Тя замени докинг модула Пирс, който беше в експлоатация 20 години.


Предназначена е за провеждане на научни изследвания и експерименти. След като започне работа, руският сектор на МКС ще може да има повече работно пространство, както и да съхранява повече пратки и оборудване за регенериране на вода и кислород.


Пристигането на новия модул ще осигури на руските космонавти втора тоалетна, кабина за третия член на екипа, а европейската роботизирана ръка ERA ще им позволи да изпълняват някои мисии, без да се налага да излизат в космоса.


Очаква се Наука да допринесе за развитието на руската част на МКС и в бъдеще може да послужи като основа за нова независима руска орбитална платформа.

Станете почитател на Класа