„Ако Украйна беше ядрена сила, бихме могли да изнудваме целия свят“

„Ако Украйна беше ядрена сила, бихме могли да изнудваме целия свят“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.08.2021
  • Share:

Депутатът от Върховната Рада - парламента на Украйна - Дейвид Араджамия, заяви "унищожаването на ядрените оръжия на страната е фатална грешка на бившия президент Леонид Кравчук, тъй като сега те биха позволили на Киев да изнудва целия свят."


"Всички ние днес наследихме тази голяма грешка", каза политикът по време на интервю за канал Украйна 24. "Ако бяхме ядрена сила, повярвайте ми, всеки би говорил с нас по различен начин, можехме да изнудваме всички и те щяха ни дадат пари за поддръжка на оръжията, както сега е в много страни", добави той.


Араджамия е лидер на фракцията на управляващата Партия на народните служители във Върховната Рада. След неговите забележки президентът на партията Александър Корниенко заяви по време на интервю за онлайн вестника Страна, че „тези думи са мисловен експеримент и не трябва да се възприемат като призив за спешно възобновяване на ядрената програма или, още повече, за изнудване с нея.


Според Корниенко тези изявления представляват „оценка на някои решения на бившите украински лидери и не могат да се разглеждат отделно от ситуацията със сигурността, в която се намираме сега. Ясно е, че Украйна би могла да използва допълнителни гаранции, по-специално механизми за тяхното реализиране, така че да има известна специфичност на общите думи на нашите партньори, които също са много важни", подчерта той.


Украйна имаше голям ядрен арсенал през 1991 г., след като СССР се разпадна, но го унищожи след ратифицирането на Договора за неразпространение на ядрено оръжие през 1994 г.

Станете почитател на Класа