Кой е заплаха — Русия или НАТО?

Кой е заплаха — Русия или НАТО?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.08.2021
  • Share:

Интервю с публициста от Чехия Владимир Дивиш: Превод от Haló noviny (Чехия): 

 

Кой е заплаха - Русия или НАТО?

 

Затягането на икономическите санкции срещу Русия продължава. Първо заради връщането на Крим, след това заради ареста на Навални и нарушенията на човешките права. Доколко вредят на Русия?

 

Владимир Дивиш: Санкциите, разбира се, имат някакъв вреден ефект, усложнявайки ситуацията, например, в банковия сектор и лишавайки руснаците от изгодни заеми. В някои случаи възникват закъснения. Например руснаците планираха, в сътрудничество с французите, да произвеждат крила за новия граждански самолет «Superjet 100» и други от поликарбонат. Но тези планове трябваше да бъдат изоставени поради френските санкции, които ограничиха доставките на някои основни материали и компоненти. Следователно руснаците започнаха производство сами, въпреки че това доведе до забавяне в изпълнението на този проект.

 

Между другото, сега по този начин се появяват или се възстановяват цели индустриални сектори, унищожени по предложение на западните съветници на бившия премиер Егор Гайдар и президента Елцин през бурните 90-те.

 

Тези съветници казваха: „Разполагате с нефт, газ, титан, злато, сребро и други ценни ресурси. Добивайте, изнасяйте и купувайте най-добрите потребителски стоки по света за твърда валута.»

 

Подобни съвети изобщо не са в интерес на Русия. Така тя изпадна в пълна зависимост от вноса от Запад. В резултат на това тези индустрии постепенно се влошиха, а някои напълно изчезнаха.

 

Когато Владимир Путин, след като дойде на власт, започна да променя тази абсурдна ситуация, той предизвика и все още предизвиква голямо безпокойство и дори омраза сред онези сили, които искат да отслабят Русия, да я разбият, да я разделят на десетки малки държави и други нищо незначещи субекти.

 

Ето няколко примера. През 90-те армията беше в упадък. Войниците носеха униформи само в казармата, защото се срамуваха. Престижът на армията беше изключително нисък. Същото беше с корумпираните съдилища, корумпираната прокуратура и полицията, огромната престъпност … Всичко това устройваше Запада.

 

Както Обама често казваше, „Русия се превърна в малка регионална сила“.

 

Олбрайт се присмя: „Русия? Та това е бензиностанция.»

 

Затова те се стремяха към разпадането на СССР, след което 14 съюзни републики се отделиха от Русия, за да фрагментират самата Русия.

 

Но дали американците и техните съюзници все още не се опитват да постигнат това?

Оръжията, каквито и да са те, обаче източват руския държавен бюджет. Освен това, вписва ли се в концепцията на НАТО, че Русия е заплаха, или не?

 

— Разбира се, да, но Путин и обкръжението му изграждат силна държава с модерно управление, състояща се от 87 региона и републики. Министърът на отбраната Шойгу направи фантастични неща. Първо, за няколко години той изгради високоефективна интегрирана система на Министерството на извънредните ситуации, а след това със светкавична скорост извърши радикална модернизация на армията.

 

Както наскоро призна Путин, през двадесети век СССР, заедно със своите партньори от Варшавския договор, се опитваха само да догонват западните армии в технологичната сфера, предимно в електрониката и компютрите. Този недостатък на страните от Варшавския договор беше компенсиран от прекомерния брой дивизии, танкове и други неща. Но през последното десетилетие Русия успя, благодарение на успешното развитие на най-модерните свръхзвукови оръжия (Авангард, Кинжал, Посейдон, С-400 и 500 и други), да изпревари Запада в тази критична област.

 

Много западни експерти откровено признават това с голяма горчивина.

 

А има нещо друго, което притеснява западните политици и генерали. Това принципно новото, иновативно оръжие понякога е измисляно от млади конструктори. Те получават безвъзмездни средства от държавата и след това просто реализират революционни, смели идеи и решения.

 

— Може ли първокласник да представлява физическа заплаха за мускулест деветокласник

 

? Какъв е бюджетът на САЩ за отбрана? 770 милиарда долара, а Русия разполага с 60 милиарда, тоест по-малко от една десета от американския бюджет. Добавете към това бюджетите за отбрана на Франция, Германия, Великобритания, цялото НАТО

И така, кой е заплахата?

 

Русия е аутсайдер в разходите за отбрана в сравнение с тях.

 

Но Западът се тревожи за нещо друго. Русия, за разлика от СССР, стабилно компенсира количеството с качество. В Русия има несравнимо по-малко войници, отколкото по времето на СССР, по-малко дивизии, танкове, самолети. Но днес е важно технологичното развитие, съвременното командване на подразделения и целите военни групировки. Руската отбранителна индустрия е в крак с тази тенденция.

 

 

 

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа