Осама бин Ладен е бил разкрит по окачваното пране

Осама бин Ладен е бил разкрит по окачваното пране
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.08.2021
  • Share:

Прането, което семейството на Осама бин Ладен окачвало да се суши, е помогнало на американската армия да намери и впоследствие да елиминира лидера и основателя на терористичната организация Ал Кайда, отговорна за атентатите на 11 септември 2001 г. Това твърди нова книга на анализатора по национална сигурност и бивш продуцент на CNN, Петер Берген.


След терористичните атаки на 11 септември, при които загинаха 2977 души, Бин Ладен прекарва години в успешно укриване. Но терористът е искал да се събере отново с трите си съпруги и няколко деца и внуци, затова наредил на телохранителя си Ибрахим Саид Ахмед абд ал-Хамид да осигури това. Той купил земя, наел архитект и построил резиденция в Абботабад, Пакистан. Това става ясно от книгата, озаглавена „Възходът и падането на Осама бин Ладен", информира New York Post.


През 2010 г. агентите на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) се приближили до най-търсения терорист в света благодарение на пакистански информатор, който видял в град Пешавар мъж, за когото сметнал, че е Ибрахим, телохранителят на бин Ладен.


През август 2010 г. белият джип на Ибрахим, който се наблюдавал от ЦРУ, потеглил към имот, чиито стени били високи над 5 метра и покрити с бодлива тел. Имотът нямал телефонни линии или интернет услуги, докато голямата основна къща имала малко прозорци, а балконът на открито на горния етаж бил ограден от всички страни с висока стена.


Агентите започнали да патрулират около комплекса, провеждайки проучване на „модела на живот" на всеки, който живее там. По-специално, било установено, че за разлика от съседите, жителите на имота никога не изнасят боклука си за събиране, а вместо това винаги го изгарят. Освен това в рамките на комплекса имало малка ферма, произвеждала ябълки, зеленчуци, грозде и мед и отглеждала пилета и дори крави.


Това, което убеждава ЦРУ, че Бин Ладен и семейството му са вътре в имота, е бил просторът, на който всеки ден се виждали дамски дрехи, също и шалвар камеез - носен от пакистанските мъже, дрехи и памперси за деца. Според изчисленията на агентите, един възрастен мъж, няколко възрастни жени и най-малко девет деца трябвало да живеят в имота, което горе-долу съвпадало със състава на семейството на Бин Ладен.


През декември 2010 г. ЦРУ представило доказателствата на тогавашния президент на САЩ Барак Обама. „Въпреки че агентите така и не успели да заснемат ясно разпознаваем образ на Бин Ладен, те също не намериха доказателства, които да опровергаят идеята, че той живее там", пише Берген в книгата си. Доказателствата се оказали достатъчни за Обама, който наредил на военните да планират операцията, която на 1 май 2011 г. сложила край на живота на Осама бин Ладен на 54 -годишна възраст.

Станете почитател на Класа