САЩ с недостиг на боеприпаси, а продажбите на оръжия растат

САЩ с недостиг на боеприпаси, а продажбите на оръжия растат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.08.2021
  • Share:

САЩ страдат от недостиг на боеприпаси, който засяга органите на реда, лицата, търсещи лична защита, стрелците в спорта и ловците.


Дефицитът настъпва, тъй като пандемията, социалните вълнения и нарастването на насилствената престъпност са накарали милиони американци да купуват оръжия. Производителите твърдят, че произвеждат колкото се може повече боеприпаси, но много рафтове в магазините за оръжия са празни и цените продължават да растат, съобщава AP.


Според данни от Националната система за незабавна проверка на криминалните данни на ФБР, през 2010 г. е имало 14,4 милиона проверки за покупки на оръжия. През 2020 г. тази цифра нараства до почти 39,7 милиона и само до юни 2021 г. вече достига 22,2 милиона.


Реалният брой на продадените оръжия обаче може да е много по-голям, тъй като множество огнестрелни оръжия могат да бъдат обвързани с една проверка. Междувременно няма налични данни за боеприпасите, тъй като продажбите не са регулирани и не се изисква лиценз за продажбата им.


Когато пандемията обхвана цялата страна в началото на 2020 г., заповедите за блокиране и съкращаването на реакцията на полицията посяха страх за безопасността, създавайки огромно търсене както на оръжия, така и на боеприпаси, обясни Марк Олива, говорител на Националната фондация по спортна стрелба.


В същото време американските военни не са засегнати от недостига, тъй като армията произвежда боеприпаси за всички свои клонове в шест центъра в страната, каза Джъстин Барати, говорител на Съвместното командване на боеприпасите на американската армия.


Стрелковият отбор на САЩ, който спечели четири медала на Олимпиадата в Токио 2020, също имаше нужните му боеприпаси за тренировки, благодарение на своите спонсори.


Американският отбор по биатлон, който се подготвя за Зимните олимпийски игри през 2022 г. също е получил боеприпаси от своя спонсор, Lapua, Финландия. Но местните клубове са изправени пред недостиг, каза Макс Коб, президент на Американската асоциация по биатлон.


На фона на недостига, вносът на боеприпаси от Русия, Южна Корея, Европейския съюз и други страни се е увеличил с 225% през последните две години, а в същото време част от боеприпасите, произведени в САЩ, напускат страната. Компанията Уинчестър е регистрирала 107 пратки от януари 2020 г., според анализ на Panjiva Inc., която независимо следи световната търговия..

Станете почитател на Класа