Pfizer и Moderna повишиха с 25 % цените на своите Covid ваксини за ЕС

Pfizer и Moderna повишиха с 25 % цените на своите Covid ваксини за ЕС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.08.2021
  • Share:

Съобщава се, че Pfizer е повишил цената на дозата на ваксината Covid с една четвърт, като Moderna също вдигна цената в последната си сделка с Европейския съюз. Двете компании реализират десетки милиарди долари пандемични печалби.


Според Financial Times, който е видял сключените договори между двете фармацевтични компании и ЕС, последната цена на Pfizer за една доза ваксина е била 19,50 евро - с четири евро повече от предишната единична цена от 15,50 евро.


Междувременно последната цена на Moderna е около 21,50 евро за доза, в сравнение с предишната цена от 19 евро. Въпреки това, цената на Moderna все още е по-ниска от очакваното $ 28,50 - поради това, че ЕС купува повече дози.


Pfizer и Moderna - които реализират печалба от ваксините, за разлика от AstraZeneca, която се продава на себестойност - са получили десетки милиарди долари от ваксините, като Pfizer прогнозира 33,5 милиарда долара приходи само от дозите си през тази година. Прогнозата е със 7,5 млрд. долара повече от предишната прогноза за последното тримесечие.


Moderna, макар и по-назад от продажбите на Pfizer, прогнозира 19,2 милиарда долара приходи от ваксини срещу Covid-19 за 2021 г.


Руската ваксина Sputnik V все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA), въпреки че досега е регистрирана в 69 от страните по света, включително в членове на ЕС - Унгария и Словакия.

Станете почитател на Класа