Daily Mirror: Помощ, руснаците «отработват глубинно проникване в Атлантика

Daily Mirror: Помощ, руснаците «отработват глубинно проникване в Атлантика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.08.2021
  • Share:

Активността на руския флот в Норвежко море поражда безпокойство сред военните експерти във Великобритания. Те твърдят, че руските подводници от проекта „Борей“, способни да носят хиперзвукови ракети, се обучават да се потапят на екстремни дълбочини, за да проникнат безшумно в Атлантическия океан, според Daily Mirror.

 

Daily Mirror: Помощ, руснаците "отработват глубинно проникване в Атлантика

 

 

Руските ударни подводници изпълняват мисии по „дълбочинно проникване“. Подводниците от проекта «Борей» се потапят на дълбочина повече от 500 м, което е над граничните стойности, за да се опитат след това „да влязат незабелязано в Атлантическия океан“, пише Daily Mirror.

 

Според вестника подобни тренировъчни операции на «Северния флот на Владимир Путин», придружени от голям брой спасителни кораби, се извършват в Норвежко море. То има подходяща максимална дълбочина от 4000 m.

 

Предполага се, че подводницата „Борей“ може да носи на борда си новите противокорабни хиперзвукови крилати ракети „Циркон“. Те са способни да достигнат скорост до 2,7 км/сек и се счита че няма надеждна защита срещу тях, отбелязва Daily Mirror.

 

Военните маневри, които увеличават вероятността тези ракети да бъдат разположени по-надълбоко, отколкото се смяташе досега, разтревожиха анализаторите. Те се опасяват, че Русия може да «ускори подготовката» за конфликт.

 

„Причината за тези екстремни дълбочинни потапящи се мисии се изплъзва на повечето анализатори. Но може би зад това стои желанието да се получи невидим достъп до Атлантическия океан“, предполага един от източниците на изданието.

 

„Русия се стреми да използва колкото се може повече сила и влияние по целия свят. Това важи особено за Северния флот, който е необходим за влизане в Атлантическия океан“, добавя събеседникът на Daily Mirror.

 

Руските подводници обикновено не потъват под 400-480 м. Максималната им дълбочина, при която има опасност от експлозия на кораба, е 900 м, твърди вестникът.

 

„Настроението в руската отбранителна система предизвиква тревога вече няколко месеца. Това беше особено очевидно при неотдавнашното струпване на войски близо до границата с Украйна“, заяви военният експерт Брус Джоунс пред Daily Mirror.

 

„Тази последна стъпка може да има за цел да впечатли НАТО и просто да изнерви страните. Но всичко това определено означава влошаване на ситуацията и сега те (въоръжените сили на Русия, бел.ред.) изглежда обръщат специално внимание на подводните мисии“, добави Джоунс.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа