Русия обмисля добавяне на специално създаден модул за туристите към ROSS

Русия обмисля добавяне на специално създаден модул за туристите към ROSS
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.08.2021
  • Share:

Ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин предложи да се изгради специален модул за туристите на бъдещата руска орбитална сервизна станция (ROSS), планирана и финансирана от Москва замяна на застаряващата МКС.


Говорейки пред Научно -техническия съвет на Роскосмос, Рогозин разкри, че космическата агенция ще обмисли създаването на отделен сегмент на ROSS само за посетители.


Тъй като задълженията на Русия да участва в програмата за МКС приключват през 2025 г., отдавна се спекулира за бъдещето на единствения обитаем спътник на планетата. През последните години той започна да се разпада, като астронавтите често откриват пукнатини. Сега ако САЩ не прекратят санкциите към Русия, изглежда вероятно Москва да се оттегли от международния проект и вместо това да изстреля своя собствена станция.


През април, на 60-годишнината от забележителния първи в света космически полет на Юрий Гагарин, руският президент Владимир Путин одобри плановете за ROSS, като подписа предложението за станция с три до седем модула.


Ако се вземе решение да се включи сегмент само за туристи, това ще продължи дългата история на Русия, водеща в тази област. През 2001 г. американският инженер Денис Тито става първият космически турист, финансирал собственото си пътуване в космоса, пристигайки на МКС с руската ракета „Союз ТМ-32".


Рогозин също направи коментар по скорошната тенденция западните милиардери да харчат огромни суми пари за суб-орбитални полети. "Това е по -скоро въпрос за частни компании", каза той.


Миналата седмица дългоочакваният многофункционален лабораторен модул Наука успешно пристигна на МКС. Това е първият сегмент, изпратен от Русия до единствения обитаем спътник на планетата от повече от десетилетие. Наука, който ще се използва за експерименти, може да генерира кислород за шест души и да регенерира вода от урината.


Докингът обаче не мина без инциденти. При пристигане тласкачите на модула бяха случайно активирани, което го кара да се наклони. Проблемите скоро бяха отстранени и МКС вече се нормализира.

Станете почитател на Класа