Китайският мегапроект за дълбоководен петрол започна операции предсрочно

Китайският мегапроект за дълбоководен петрол започна операции предсрочно
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.08.2021
  • Share:

Дъщерното дружество на Китайската национална морска петролна корпорация, CNOOC Limited, обяви в изявление, че нейното петролно находище Liuhua 21-2 е започнало добив предсрочно.


Разположено в източната част на Южнокитайско море, находището е с дълбочина около 437 метра и заедно с други дълбоководни петролни находища, експлоатирани от компанията, като Liuhua 16-2 и Liuhua 20-2, представлява първият проект от този тип, който CNOOC Limited се квалифицира като „независим".


Групата от петролни находища се намира на около 250 километра югоизточно от град Шенжен и се очаква пиковият й добив на петрол да достигне 15 070 барела на ден през 2023 г.


Съществуващите съоръжения за преработка вече напълно се използват в находищата, но има и набор от подводни производствени системи с общо осем разработени кладенци. Междувременно корпорацията извлича свързания газ чрез система за оползотворяване на леки въглеводороди, за да намали емисиите на метан.


Сега, когато групата на нефтените находища Liuhua 16-2, Liuhua 20-2 и Liuhua 21-2 е напълно работеща, тя може да се счита за най-дълбоката в морския сектор за проучване на нефт в Китай, със средна дълбочина от 412 метра.

Станете почитател на Класа