Кудрин: „Руската икономика е остаряла, изтощена и не успя да премине към модерен модел“

Кудрин: „Руската икономика е остаряла, изтощена и не успя да премине към модерен модел“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.08.2021
  • Share:

„Русия все още използва стар икономически модел, който е изчерпал своята полза и страната трябва да премине към модерна, базирана на инвестиции икономика, за да стимулира растежа, да увеличи износа и да окаже по-голямо влияние в световен мащаб."


Това твърди Алексей Кудрин, ръководител на Сметната палата на Русия, парламентарният орган, който наблюдава финансите на страната. Кудрин също е бивш вицепремиер и е бил министър на финансите.


Според него Русия трябва да спре да се фокусира върху вътрешното потребление и да насочи вниманието си към износа, като същевременно инвестира у дома.


„Имаме стар икономически модел, който сега се е изчерпал и няма да ни даде желаните резултати. Страната не успя да направи прехода от икономика на търсенето към модела на икономика на инвестициите. Икономиката не прави никакви пробиви или нови стоки.", каза Кудрин пред московския всекидневник RBK.


Кудрин отбеляза, че икономическият растеж в Русия е доста нисък през последните години, като темпът на растеж на реалния БВП е средно около 0,5% от 2013 г. С допълнителни инвестиции икономиката може да расте с 4-5% годишно, каза той.


„Трябва да станем по–конкурентни в износа и да пробием на външния пазар. Възможностите на Русия на световната сцена са безкрайни, ако се отдалечи от сегашния модел на използване на петрола за финансиране, с фокус върху вътрешното потребление." отбеляза Кудрин.

Станете почитател на Класа