Пентагонът тества изкуствен интелект за предварително прогнозиране на събития

Пентагонът тества изкуствен интелект за предварително прогнозиране на  събития
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.08.2021
  • Share:

Ръководителят на Северното командване на САЩ Глен Ван Херк обяви в края на юли, че е провел експеримент с подчинените си, състоящ се от предсказване на бъдещето няколко дни предварително, с помощта на система за изкуствен интелект (ИИ).


Сценарият и конкретните резултати от теста „Global Information Mastery 3" не са публикувани, но генералът сподели с медиите някои подробности и конкретизира целите на този опит да се включат най-модерните технологии при вземането на политически решения и военно командване.


Ван Херк обясни, че идеята е да се групират данните, събрани от спътници, радари, подводници, кибер възможности и разузнаване, и да се споделят в облак за машинно обучение и система за изкуствен интелект, за да ги анализират и обработят много бързо. Резултатите от тази обработка ще отидат при вземащите решения, като им осигурят „превъзходство при вземането на решения".


Като входни и изходни канали военните разполагали с всички налични ресурси, включително защитени комуникационни линии и общ достъп, радио, сателитни и мобилни телефонни връзки. Те дори прибягнали до „търговска информация от неидентифицирани партньори". Целият комплект, каза генералът, може да бъде споделен със съюзниците чрез облака в реално време, ако САЩ сметнат за необходимо.


Ръководителят на Северното командване даде приоритет на планирането на възпиране пред поражението на противника, но обучението се провело и в двете посоки. Според него вземането на решения с активиран ИИ може да осигури един вид проактивно прогнозиране, нещо, което се оценява на уебсайта на The Drive като ресурс с научнофантастичен резонанс.


„Машинното обучение и изкуственият интелект могат да открият промени, и от това откриване военните могат да установят параметри, според които ще бъде активиран сигнал, който да даде осведоменост да вземете друг сензор, наблюдавайки по-отблизо какво може да се случи на определено място.", обясни ВанХерк.


Генералът посочи, че поставяйки този механизъм на изпитание, всъщност е било възможно да се премине „от реактивност към наистина проактивност". „Способността да виждате дни предварително създава пространство за вземане на решение", подчерта той. Ван Херк предположи, че армията може да утвърди тези придобити способности "следващата пролет, съвпадаща с ръководеното от президента глобално интегрирано учение с участието на целия отбранителен департамент".

Станете почитател на Класа