САЩ въвеждат извънредни мерки, преди да изтече ограничението за дълга

САЩ въвеждат извънредни мерки, преди да изтече ограничението за дълга
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.08.2021
  • Share:

Министерството на финансите на САЩ ще започне в понеделник да предприема спешни мерки за спестяване на пари, с цел да попречи на правителството да не изплати дълга си, дни преди изтичането на двугодишното спиране на тавана на задлъжнялостта.


Таванът не позволява на Министерството на финансите да емитира нови облигации за финансиране на държавни дейности, след като бъде достигнато определено ниво на дълг. Това ниво достигна 22 трилиона долара през август 2019 г. и беше спряно от тогавашния президент Доналд Тръмп за две години. Тази събота суспендирането изтича.


Така наречените извънредни мерки - които включват например спиране на вноските в определени държавни пенсионни фондове - ще позволят на Министерството на финансите да плаща държавните сметки без нов дълг в продължение на два или три месеца, смятат икономисти, консултирани от CNBC. След това Конгресът ще трябва да увеличи или спре лимита на дълга или да рискува „неизпълнение".


„Ако Конгресът не е предприел действия за спиране или увеличаване на лимита на дълга до понеделник, 2 август 2021 г., Министерството на финансите трябва да започне да предприема някои допълнителни извънредни мерки, за да попречи на САЩ да не изпълнят задълженията си", пише министърът на финасите, Джанет Йелън, в писмо до четиримата основни лидери на Конгреса на 23 юли.


Въпреки че федералното правителство никога не е спазвало задълженията си, икономистите прогнозират, че това може да има сериозни последици за американската икономика чрез завишаване на лихвените проценти. "Правителството трябва да разполага със средства, например за изплащане на лихви по дълга си, а ако спре да плаща лихви, това би могло да бъде изключително смущаващо за финансовите пазари", предупреди по CNBC Карън Динан, професор по икономика от Харвардския университет.


Междувременно Йелън подчерта в писмото си, че милиарди федерални разходи и закони за облекчаване на COVID-19 са направили продължителността на времето, през което извънредните мерки могат да продължат, подлежаща на „значителна несигурност".

Станете почитател на Класа