Германия също изпраща военен кораб в Южнокитайско море на фона на нарастващото напрежение

Германия също изпраща военен кораб в Южнокитайско море на фона на нарастващото напрежение
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.08.2021
  • Share:

Германска фрегата е отплавала за Южнокитайско море за първи път от около две десетилетия, като част от шестмесечна мисия, в която Берлин изпълнява ангажимента си към своите съюзници и „свободата на корабоплаването".


„Байерн", една от четирите германски фрегати от клас „Бранденбург", напусна германската военноморска база Вилхелмсхафен в понеделник по време на церемония, на която присъства министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.


Военният кораб, пренасящ 46 противокорабни торпеда, противокорабни ракети и зенитни оръжия, ще прекара следващите шест месеца в морето и се очаква да плава близо до Африканския рог, Австралия и Япония, според Германски флот.


"Заедно със своите съюзници, Германия иска да покаже повече присъствие в Индо-Тихоокеанския регион", се казва в изявлението на флота. В него се казва също, че целите, поставени от германското правителство за увеличеното присъствие на флота в региона, включват засилено международно сътрудничество, подкрепа за някои „местни партньори" и поддържане на „морски ред, основан на правила". Германският военен кораб ще следи и за прилагането на санкциите на ООН срещу Северна Корея.


Водите на Южнокитайско море отдавна са препъни-камък в регионалните териториални спорове. Пекин поддържа, че има историческо право над водите, но териториалните му претенции, обхващащи по-голямата част от морето, са отречени от Постоянния арбитражен съд в Хага, който се произнесе в полза на Филипините.


Американската армия също така заяви своето присъствие в богатия на ресурси регион под предлог да поддържа стабилност и да защитава "свободата на корабоплаването". Съвсем наскоро Вашингтон намекна, че ще обедини своите съюзници за каузата си в Южнокитайско море, като държавният секретар на САЩ Антоний Блинкен заяви, че страната му ще застане до другите срещу „китайската принуда".

Станете почитател на Класа