Отказът на Украйна от НАТО нищо не изменя, и без това никой не очаква Киев в алианса

Отказът на Украйна от НАТО нищо не изменя, и без това никой не очаква Киев в алианса
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.02.2022
  • Share:

Темата за възможния отказ на Украйна от членство в НАТО трябва да бъде обсъдена в украинското общество, но и сега е очевидно, че там никой не чака украинците през следващите 10 години, казва международен експерт, професор по международни отношения в Националния авиационен университет Максим Яли. Както пише той в статия за портала Главред, предвид процедурата, при която страните-членки на НАТО трябва да постигнат консенсус, както и съпротивата на Унгария, приемането на Украйна в алианса е изключително малко вероятно.

 

Украинският посланик в Обединеното кралство Вадим Пристайко в разговор с медиите призна за възможния отказ на Украйна от членство в НАТО, ако това ще помогне за предотвратяване на война с Русия. По-специално, на въпрос дали Киев обмисля да отложи плановете си за членство в НАТО, въпреки факта, че това е записано в Конституцията на Украйна, Пристайко отговори: „Бихме могли, особено когато бяхме заплашени, изнудвани и принудени да го направим...

 

По-късно в Министерството на външните работи на Украйна думите на посланика бяха наречени извадени от контекста, след което самият Пристайко заяви, че изявлението му е резултат от недоразумение.

 

 

По мнението на международния експерт, професор от катедрата по международни отношения на Националния авиационен университет Максим Яли, Пристайко може да каже всичко, но има процедура. Тъй като евроатлантическият курс на Украйна е залегнал в Конституцията, за отмяната на тази поправка са необходими 300 гласа във Върховната Рада.

 

Такъв брой гласове, сигурен е Яли, няма да има дори в мирно време и още повече на фона на заплахата от руска инвазия. Но освен липсата на гласове, това изисква време, консултации и затова сега това е само политическо изявление и лично мнение на Пристайко.

 

Посланикът, разбира се, може да изрази личното си мнение, но трябва да разберете реалния контекст. За да разгледа сериозно този въпрос, Украйна трябва да има гаранции за сигурност от Запада и Русия. Но какви са гаранциите, които бяха дадени на Украйна по Будапещенския меморандум в замяна на третия по големина ядрен потенциал в света по това време, ние бяхме убедени още през 2014 г. “, пише експертът.

 

Един от възможните варианти за разрешаване на ситуацията могат да бъдат консултации със същата Русия. Във всеки случай това е приемливо като дипломатическа маневра, за да се „отстрани почти основният аргумент на Путин, който той може да използва за нахлуване“. Но за това в украинското общество трябва да се разработи темата за възможния отказ на Украйна от членство в НАТО. Но и така вече е очевидно, че никой не очаква Украйна да влезе в НАТО през следващите 10 години.

 

Тук си струва да си припомним срещата на върха в Букурещ през 2008 г., където беше предложена инициативата на Украйна за предоставяне на пътна карта за членство в НАТО, но след това тя беше блокирана от Франция и Германия.

 

Сега опитите на Украйна да взаимодейства с НАТО в рамките на съществуващите програми и механизми за сътрудничество са блокирани от Унгария и дори на ниво срещи на Съвета Украйна-НАТО и инициативи за киберсигурност. И като се има предвид процедурата, при която страните-членки на НАТО трябва да постигнат консенсус и да дадат съгласието си, това ще бъде малко вероятно “, заключава експертът.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа