Милиардер се готви да отиде в космоса по-далеч от всеки друг през последните 50 години

Милиардер се готви да отиде в космоса по-далеч от всеки друг през последните 50 години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.02.2022
  • Share:

Американският милиардер и астронавт Джаред Айзъкман казва, че скоро ще отиде по-далеч в космоса от всеки друг човек през последните 50 години. Той заяви това в предаването Today на NBC.


„Ще отидем по-далеч в космоса, отколкото хората са отишли от последния път, когато ходихме на Луната", каза 39-годишният мъж, имайки предвид полета, който ще извърши с кораба SpaceX, на компанията на Илон Мъск.


Въпреки че все още няма конкретна дата за първия безпилотен орбитален тестов полет на кораба Starship, се смята, че той може да се проведе след няколко месеца, докато самата мисия, кръстена Polaris Dawn, ще се проведе през ноември или декември.


Айзъкман, който ще лети като командир, ще бъде придружен от ветерана пилот на изтребител на ВВС на САЩ Скот Потийт, Сара Гилис, оперативен инженер на SpaceX, и нейната колежка Анна Менон.


„Мисля, че е естествено да имаш пеперуди в стомаха, но имам голяма вяра в екипа на SpaceX", каза Менон на въпрос от домакина Том Костело дали е нервни.


От своя страна Потийт заяви, че ще бъдат подготвени за мисията. „Много скоро ще започнем да тренираме тук. Във всичко, което правим, има присъщ риск", призна той, без да уточнява. "Толкова съм развълнувана да видя какво е!", каза Гилис.


Миналия септември Айзъкман беше част от Inspiration4, първата космическа мисия на SpaceX с изцяло цивилен екипаж. Тя беше извършена на борда на кораба Crew Dragon и се състоеше в престой от няколко дни в ниска околоземна орбита, по време на които бяха проведени поредица от научни експерименти.


Мисията събра около 240 милиона долара за педиатричната болница Сейнт Джуд, намираща се в Мемфис (САЩ), медицински център, специализиран в изследването и лечението на детски рак и други неизлечими заболявания.

Станете почитател на Класа