Инфлацията дърпа икономиката на САЩ към исторически минимум на индекса за икономическа свобода

Инфлацията дърпа икономиката на САЩ към исторически минимум на индекса за икономическа свобода
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.02.2022
  • Share:

Състоянието на американската икономика е спаднало до рекордно ниско ниво по време на президентството на Джо Байдън, според годишния индекс на икономическата свобода на Heritage Foundation. Резултатът, обявен от президента на фондацията, Кевин Робъртс, "рисува тревожна картина, както у нас, така и в чужбина".


„Част от този спад се дължи на спадането на икономическата свобода в САЩ, което е сериозна причина за тревога и има реални и осезаеми последици за всички американци, особено за семействата с ниски доходи и работническата класа", твърди Робъртс.


Индексът подчертава 40-годишните върхове на инфлацията със 7,5% увеличение на потребителските цени през януари в сравнение със същия месец на 2021 г., като основен фактор, влияещ негативно върху живота на американците. По време на настоящата администрация също имаше криза във веригата на доставки и доверието на потребителите спадна до най-ниското си ниво от единадесет години.


В същото време различни сектори на икономиката на страната бяха разтърсени от задължителни ваксинации и маски, отбелязват авторите, докато държавният дълг на САЩ надхвърли 30 трилиона долара, отбелязвайки нов рекорд.


От първото си издание през 1995 г. Индексът на икономическата свобода на Heritage Foundation оценява държавите въз основа на върховенство на закона, размер на правителството, регулаторна ефективност и отвореност на пазара, като същевременно изследва специфични категории като правата на човека, съдебна ефективност, почтеност на правителството и данъчни тежести.


Кевин Робъртс нарича пандемията от covid-19 и нейните последици „един от най-големите политически, социални и икономически катаклизми през последните десетилетия, като трилионите разходи, които причинява, допълнително отслабват американската икономика и подхранват инфлацията".


Авторите на индекса класифицират икономическата свобода в Китай като "почти несъществуваща", въпреки факта, че по един от факторите, които показват благоприятни условия за бизнеса, като привлечен чужд капитал, азиатският гигант изпревари САЩ през 2020 г., когато страната се превърна в основна дестинация за преки чуждестранни инвестиции.

Станете почитател на Класа