Тексас съди Мета за лицевото разпознаване

Тексас съди Мета за лицевото разпознаване
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.02.2022
  • Share:

Срещу Facebook, Meta от миналата година, беше заведено дело от офиса на главния прокурор на Тексас, в което се твърди, че корпорацията е нарушила щатските права за поверителност с технологията си за разпознаване на лица. Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън заведе иска за стотици милиарди обезщетения за граждански щети, според Wall Street Journal.


В изявление по делото Пакстън обвини гиганта на социалните медии, че „събира най-личната информация на тексасците чрез софтуер за разпознаване на лица, който е използвал от 2010 г. до миналата година за корпоративна печалба". Софтуерът сканира и съхранява данни за разпознаване на лица от снимки на потребителите.


„Законът на Тексас забранява такова събиране на данни без информирано съгласие от повече от 20 години. Докато обикновените тексасци използват Facebook, за да споделят невинни снимки на любими хора с приятели и семейство, сега знаем, че Facebook нагло игнорира закона на Тексас през последното десетилетие", каза Пакстън.


Софтуерът за лицево разпознаване на Facebook и в миналото е предизвиквал правни предизвикателства, като платформата за социални медии уреди съдебно дело през 2015 г. в Илинойс за отчетени 650 милиона долара. Делото беше подобно на жалбата на Тексас, като се твърди, че софтуерът на Facebook нарушава щатския закон за поверителност на биометричните данни, който забранява съхраняването на биометрични данни на хората без съгласие. Софтуерът беше прекратен миналия ноември.


В публикация в блога на Джером Песенти, вицепрезидент на компанията, беше заявено, че все още няма „ясни правила" за това как може да се прилага такъв софтуер.


„Трябва да преценим положителните случаи на използване на разпознаването на лица спрямо нарастващите обществени опасения, особено след като регулаторите все още не са предоставили ясни правила", пише Песенти.

Станете почитател на Класа