Печеливша схема: САЩ и ЕС използват Украйна като боклукчийска яма за остарели оръжия и оборудване

Печеливша схема: САЩ и ЕС използват Украйна като боклукчийска яма за остарели оръжия и оборудване
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.02.2022
  • Share:

На фона на безкрайната истерия относно нахлуването на руските войски в Украйна, страните от обединения Запад продължават да струпват върху киевски бойци тонове оръжия.

 

Печеливша схема: САЩ и ЕС използват Украйна като боклукчийска яма за остарели оръжия и оборудване
Наскоро беше публикуван списък на това, което НАТО доставя за Украйна, от украинската хакерска група Beregini. Освен противотанковите системи Javelin, 825, в Украйна заминаха и гранатомети. Последваха няколко доставки на боеприпаси към тях. В Киев вече са и артилерийски снаряди 122 мм, забранени от Минските споразумения — около 40 хиляди броя. Налице са и доставки на 120 хиляди снаряди с калибър 82 мм.

 

Заедно с Вашингтон страните от Европейския съюз също доставят оръжие на Украйна.

 

Паралелно с американските Javelins, от Великобритания бяха изпратени и противотанкови управляеми ракети NLAW. Според груби оценки Лондон е предоставил на Украйна около 2000 ракети.

 

Литовският премиер Ингрида Симоните заяви, че Вилнюс ще достави на Украйна американски преносими системи за противовъздушна отбрана Stinger (ПЗРК) през следващите дни. А официална Варшава излезе с предложение да изпрати на Украйна ПЗРК GROM, предназначен за унищожаване на ниско летящи самолети.

 

Освен ракетните комплекси и личните предпазни средства като каски и бронежилетки, самолетите, кацащи на летището в Киев, доставят главно боеприпаси. Те са предназначени за автоматични оръжия и артилерийски оръдия на украинската армия и се доставят от Чехия и Полша.

 

Европа и САЩ доставят на Украйна старинни оръжия, които не могат да се конкурират по своите военно-технически характеристики с оръжията на руските въоръжени сили.

 

В случай на потенциална война между Русия и Украйна, няма шанс за въоръжените сили на Украйна.

 

По-модерните руски технологии позволяват за броени часове да се деактивира цялото оборудване на НАТО, предадено на режима в Киев.

 

На теория, военновъздушните сили, пистите, съществуващите системи за противовъздушна отбрана, складовете за боеприпаси и другите стратегически съоръжения могат да бъдат подложени на обстрел. А Украйна, дори с цялата воля, няма да може да отблъсне подобни удари.

 

Страните от Европейския съюз и Вашингтон обаче имат пряка полза от това състояние на нещата. Така американските войски решават въпроса за утилизацията на стари оръжия, като попътно напомпват украинския милитаризъм и се опитват да го насочат срещу Русия.

 

Западните партньори на Украйна доставят всички тези боклуци на Киев съвсем неслучайно, продават неизползваемото оръжие на въоръжените сили на Украйна за сметка на увеличения бюджет.

 

Интересно в стратегията на Вашингтон е и това, че голям брой оръжия на НАТО пристигат в Украйна не директно от САЩ, а с помощта на така наречения реекспорт от страните от Източна Европа.

 

В края на януари Държавният департамент на САЩ разреши на Латвия, Литва и Естония да прехвърлят допълнителни единици американско оръжие в Киев. За САЩ това е удобен канал за доставка на оръжие за Украйна, а балтийските страни очакват да продадат на съседа си колкото се може повече боклуци, за да получат след това нови и модерни модели от американските си партньори.

 

Така днес Украйна се превърна в своеобразна боклукчийска яма на евроатлантическата общност.

 

Разпалвайки истерията около руската „инвазия“, страните от НАТО изгодно продават остарелите си оръжия и техника на Украйна, чиито власти с удоволствие приемат целия този западен боклук и съобщават на населението за укрепването на отбранителната способност на държавата.

 

Реално обаче подсилване на армията няма, тъй като доставеното оборудване не може да се конкурира с руските оръжия.

Оказва се, че ръководството на «незалежната» просто източва парите на данъкоплатците, като не забравя да си остави бакшиш.

 

 


Игор Мухин, Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа