Русия обяви ядрени учения, докато кризата около Украйна се засилва

Русия обяви ядрени учения, докато кризата около Украйна се засилва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.02.2022
  • Share:

Русия ще започне ядрени учения, за да тества балистичните и крилатите си ракети в събота, докато западните сили продължават с предупрежденията, че Кремъл обмисля предстоящо нападение срещу Украйна, съобщава Financial Times.

 

Руското министерство на отбраната обяви в петък, че военновъздушните сили, Южен военен окръг, стратегически ракетни сили и Северен и Черноморски флот ще вземат участие в ученията.

 

„Ученията на силите за стратегическо сдържане бяха планирани по-рано, за да тестват готовността на органите за военно командване, екипите, отговарящи за изстрелването, екипажите на военните кораби и стратегическите платформи за изстрелване да изпълняват заложените им задачи, както и надеждността на ядрените и неядрените стратегически оръжия“, съобщават от министерството, цитирани от агенция Интерфакс.

 

Русия обяви ядрени учения, докато кризата около Украйна се засилва

 

Макар че Русия казва, че ученията са били отдавна планирани, САЩ вярват, че руският президент Владимир Путин е решил да ги проведе през февруари като демонстрация на сила на фона на страховете за нахлуване в Украйна.

 

Русия има най-големите ядрени сили в света с малко под 4500 бойни глави в запаси си. Страната струпа 150 хил. войници на украинската граница, сочат данни на САЩ.

 

Ученията бяха обявени в момент, в който Москва заяви, че ще се ангажира в нови разговори със западните сили в опит да реши кризата с Украйна.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че ще има „определени контакти на работно дипломатическо ниво между външните министри“ следващата седмица.

 

„Нека да видим, в момента това е част от преговорния процес. Тази идея обаче трябва да продължи напред“, каза Песков пред репортери в петък.

 

Междувременно журналисти на Франс прес на терен съобщават за бомбардировки днес близо до Станица Луганска, селище в Източна Украйна под контрола на правителствените сили.

 

Същата местност бе засегната и вчера от бомбардировки, при които пострада и детска градина. Нанесени бяха само материални щети, припомня БТА.

 

 Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа