"Путин е взел решение да нападне". Целта е Киев, каза Байдън

"Путин е взел решение да нападне". Целта е Киев, каза Байдън
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.02.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин вече е взел решение да нападне Украйна, смята Джо Байдън. На брифинг в петък американският президент каза, че цел на нападението е украинската столица Киев.

 

Изявлението на Байдън е направено след телефонен разговор между него и лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Великобритания, ЕС и НАТО, съобщи Белият дом.

 

До този момент Байдън твърдеше, че никой не знае дали руският му колега възнамерява да нападне Украйна. В едно от изявленията си този месец Байдън допусна, че самият Путин още не е решил.

 

Попитан в петък от журналистите дали правилно са чули думите му, Байдън потвърди казаното от него и се позова на разузнавателна информация.

 

Войните, проведени в Европа след 1989 г., не са предшествани от предупреждения от страна на американски президент. Това се отнася за войните в Югославия (1991-1992), войната в Грузия (2008), военните действия в Донбас (2014).

 

Американският президент за пръв път каза, че целта на възможното руско нападение е "украинската столица Киев, град с 2,8 млн. невинни хора". До този момент САЩ са посочвали само риск от "мащабни военни действия" в Украйна, без да уточняват район.

 

Според Байдън нападението е възможно в предстоящата седмица.

 

За четвъртък, 22 февруари, е насрочена среща на руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ АНтъни Блинкен, каза Байдън по време на брифинга. Той предупреди, че ако руската военна акция се състои преди това, товва би показало, че Русия "е затръшнала вратата пред дипломацията".

 

В момента Украйна е почти заобиколена от руски войски и бойна техника, част от които по последни данни се намират на около 20 километра от границата. САЩ посочиха, че става дума за 150-хилядна армия. По данни на НАТО такова струпване на войски не е имало след края на Втората световна война.

 

Изявлението на Байдън идва часове след като зачести обстрелът на два украински района, които се намират под контрола на проруски сепаратисти - Донецк и Луганск.

 

В петък следобед беше организирана евакуацията на деца, жени и възрастни хора от тези територии към Русия. Руските власти твърдят, че жителите на районите са застрашени от "геноцид". Медиите, близки до Кремъл, съобщават, че обстрелът на районите се води от украинска страна. Киев отрече.

Станете почитател на Класа