Целта на Кремъл в ситуацията около Украйна

Целта на Кремъл в ситуацията около Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.02.2022
  • Share:

Оценка на обстановката от стратегическата височина и в мащаба на глобализма.

 

Позицията на Русия, както се вижда от “Ултиматума на Рябков” от 15 декември миналата година е:

 

Инициативата за изостряне на обстановката около Украйна принадлежи на Русия. На Кремъл му е нужно да консолидира обществото около имперските чувства за национална гордост на великорусите.

 

Причината е в борбата между либералната и патриотична линия в Русия с желанието да се пренесат външните проблеми на външния контур.

 

 

Поводът е сигурността на Република Крим от посегателствата на Украйна и заплахите за военно нахлуване от страна на НАТО.

 

Замисълът е разделянето на Украйна на историческите четири части: Малорусия (Киев), Новорусия (Донбас), Галиция (Запада) и Хазария (около държавността на Република Крим).

 

Способът е принуждаването на Запада да се съгласи със замисъла на Кремъл чрез демонстрацията на сила, желателно без голяма война.

 

Методът за сплашване е концентрирането на тежко въоръжение на границите на Украйна, имитация под формата на учения на оперативно разгръщане на войски и сили на флота за настъпление към Киев от територията на Беларус, в посока Донбас и морски десант на крайбрежието - особено на участъка Одеса-Приднестровие. Демонстрацията на възможностите на стратегическите ядрени сили в глобален мащаб (от 19 февруари 2022 г.). Създаването на заплахи за ВМС на САЩ в източното Средиземноморие (базите в Сирия). Изолацията на театъра на бойните действия от намесата на НАТО чрез силите за ПРО и ПВО на РФ и РБ. Стрелбите по полигоните и с артилерийски системи за залпов огън и пускове на високопрецизни ракети, като начин за нанасяне на удар по целите без пресичане на границите на Украйна от руски войски.

 

Метод на убеждаване - дипломацията на преговори от позицията на силата на Кремъл. Серията посещения в Москва на дейци на Запада на високо равнище. Пропагандата на руските позиции с обвинението на Украйна, че избягва изпълнението на Минските споразумения. Заплахата да се признаят републиките от Донбас като аргумент ЕС да приеме условията на РФ.

 

Ситуацията в Украйна в ракурса на замисъла на Кремъл се характеризира със стратегическото объркване на Киев пред перспективата да води бойни действия с ЧВК и редовните ВС на РФ сама без непосредствената подкрепа на войските на НАТО.

 

Евакуацията на органите на властта на Украйна и дипломатите на чуждите страни в Лвов - изконно западен град на историческа Галиция. Крепост на униати и католици.

 

Неспособността на властите в Киев да контролират десните националисти, да ги сдържат от военни провокации против опълчението на непризнатите републики в Донбас.

 

Неизбежността на ожесточени бойни действия, в случай на прерастване на провокациите в пълномащабна война.

 

Въвеждането в Украйна на миротворчески сили (с мандат или без на ООН).

 

Неизбежното разпадане на Украйна на части под натиска на заплахите отвън или вътре в страната, капитулацията на режима на украинските либерали на конференцията по принуждаване към мир в Лвов.

 

Оценката на замисъла на САЩ. Администрацията на Байдън има интерес да разпали война в и около Украйна, като надежден начин да се създадат форсмажорни обстоятелства.

 

Форсмажорните обстоятелства са нужни на САЩ за отвличане на общественото внимание от вътрешните проблеми в навечерието на ноемврийските избори за Конгрес и за оправдание на стартиралата хиперинфлация на долара с външна причина.

 

Войната ще позволи да се излезе от кризата на дълговата икономика, като се постави ударение върху пределите на ръст по обслужване на кредити. Ще се създадат условия за преход към нов валутен свят с нови цифрови пари.

 

Войната ще разчисти път за преход, преди всичко на САЩ към шестия технологичен ред в стопанството, насилието ще помогне за раждането на новия световен ред.

 

Изострянето на военната обстановка около Украйна ще позволи на САЩ да укрепят общественото мнение на Запада в агресивността на режима на Путин, ще обоснове превеждането на Русия към статут на враг “на цялото прогресивно човечество”, ще тласне към изход от кризата с действия “против Русия, върху руините на Русия и за сметка на Русия”.

 

Перспективата за развитие на конфликта за ситуацията вътре в Руската федерация.

 

Във всеки вариант на развитие на събитията около Украйна, въпросът за прехода на властта ще се задълбочи вътре в Русия.

 

Общото напрежение, породено от защитните мерки за борба с разпространението на коронавируса, рецесията на икономиката, поскъпването на храните, ще изложи либералите от икономическия блок на правителството на недоволството на народните маси.

 

Противодействието на руските либерали във властта и бизнеса ще бъде да дискредитират Путин.

 

Раздорът ще се засили във вътрешния кръг на Путин, който попадна под санкциите на Запада. От част от елита и от обществото ще има искания за спешни промени. Народът ще иска "твърда ръка", която да уреди нещата с корупцията и бездействието на чиновниците.

 

Така военното положение на „обсадената крепост“ ще позволи на Путин, разчитайки на силовия блок, да извърши промяна на режима от либерална демокрация към просветена диктатура под формата на СССР-2 до края на 2024 г.

 

 

 

Андрей Девятов, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа