Графолози разкриха десетилетна енигмата, обвиваща първия компютър на Apple

Графолози разкриха десетилетна енигмата, обвиваща първия компютър на Apple
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.02.2022
  • Share:

За феновете на Apple има продукт, който заема специално място в историята на любимия им производител: това е Apple-1, първият компютърен модел, произведен от технологичния гигант.


Този митичен компютър пристига в магазините през 1976 г. като бяха произведени само 200 бройки. Първите сто носят сериен номер, изписан на ръка върху основната платка във формат "01-00##", припомня порталът 9to5Mac.


В продължение на десетилетия авторството на тези надписи бе загадка за най-верните последователи на компанията от Купертино. Но нито една от ключовите фигури на Apple не е признала, че е написала номерата.


Съоснователят на Apple Стив Возняк, който проектира и построи ръчно първия Apple-1, отрече цифрите да са негови. Стив Джобс също е отричал да е автор на надписа, както и Даниел Котке, служителят, отговарящ за сглобяването и тестването на платките.


Една от най-популярните хипотези сочеше Пол Теръл, собственик на магазина, закупил първите 50 единици от компютъра. Но и той в крайна сметка беше отхвърлен.


За да сложи край на спекулациите и да разкрие автора на надписите веднъж завинаги, Ахим Баке, куратор на сайта Apple-1 Registry, който включва каталог на всички известни единици от този модел, е пътувал от Германия до САЩ и се обърнал към услугите на PSA, компания за удостоверяване на автографи и изследване почерци.


Експертите събрали всички налични изображения на въпросния сериен номер и извършили сложен графологичен анализ.


След три месеца работа заключението им е категорично: все пак това е бил Стив Джобс. Въпреки че вероятно никога няма да разберем защо е направил тези надписи на ръка и дали наистина е забравил за това с времето.

Станете почитател на Класа