Капитолият на САЩ се подготвя за протестни конвои

Капитолият на САЩ се подготвя за протестни конвои
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.02.2022
  • Share:

Капитолийската полиция на САЩ засили сигурността във Вашингтон, окръг Колумбия, в подготовка за поредица от конвои на камиони по време на обръщението на президента Джо Байдън за състоянието на Съюза, които протестират срещу ограниченията на Covid-19 и мандатите за ваксини в стила на Конвоя на свободата в Отава.


В изявление полицията на Капитолия на САЩ обяви, че „правоприлагащите агенции в региона са запознати с плановете за поредица от конвои с камиони, пристигащи във Вашингтон, окръг Колумбия по времето на речта за Състоянието на Съюза".


„Както при всяка демонстрация, USCP ще улесни законната дейност по Първата поправка , като работи със столичното полицейско управление на DC, Тайните служби на САЩ и Националната гвардия, наред с други, за увеличаване сигурността", обеща полицията.


Според доклад на NewsNation, който цитира неназовани източници, специализирани части ще бъдат активирани във Вашингтон от вторник, докато приблизително 500 офицери на ден ще бъдат на разположение, за да отговорят на протестите. Изданието съобщи също, че районната полиция е отменила отпуските на полицаите между 22 февруари и 5 март в подготовка за посрещане на протестите.


Министерството на вътрешната сигурност (DHS) издаде пост този месец, в която се твърди, че „протестиращите потенциално планират да блокират пътища в големите столични градове в Съединените щати в знак на протест срещу мандатите за ваксини".


Канадските шофьори на камиони протестират в Отава срещу ограниченията и мандатите на Covid-19 от края на миналия месец. Канадският премиер Джъстин Трюдо тази седмица се позова на извънредни правомощия, а полицията в Отава използва сила, за да разбие протестиращите, арестувайки десетки в петък.

Станете почитател на Класа