Бил Гейтс: „За съжаление Omicron разпространява имунитета по-бързо от ваксините“

Бил Гейтс: „За съжаление Omicron разпространява имунитета по-бързо от ваксините“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.02.2022
  • Share:

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс каза, че вариантът на Covid-19 Omicron е изпреварил световните ваксини в разпространението на имунитет, призовавайки здравните служители по целия свят да реагират по-бързо на следващата пандемия.


Запитан за световния напредък в побеждаването на Covid-19 по време на панел на конференцията за сигурност в Мюнхен през 2022 г. в петък, технологичният магнат и филантроп приписа на самия коронавирус създаването на естествен имунитет на населението в някои региони.


„За съжаление самият вирус – особено вариантът, наречен Omicron – е вид ваксина. Тоест, той създава имунитет както на В-клетките, така и на Т-клетките и е свършил по-добра работа за световното население, отколкото ние с ваксините", каза той.


Поради голямото количество изложени на инфекция в определени региони, рискът от сериозно заболяване от Covid-19 е драматично намален, продължи Гейтс, отбелязвайки също, че тежките симптоми са главно свързани с висока възраст и затлъстяване или диабет.


Гейтс говори с увереност за прогнозиране на нова голяма здравна криза на хоризонта, като каза пред панела „Ще имаме друга пандемия. Следващият път ще бъде различен патоген".


За да се справят със следващата епидемия, здравните власти и изследователите трябва да действат по-бързо, за да разработят ваксини и лечения, каза той. „Само след две години имаме добра терапия. Ваксини – отне ни две години, за да бъдем в свръхпредлагане. Следващия път, вместо за две години, трябва да го направим за не повече от шест месеца.


В крайна сметка Гейтс изрази надежди за „ново поколение ваксини, способни да унищожат цели семейства респираторни вируси, включително грип и коронавирус, като постижението може да дойде през следващото десетилетие, ако на каузата бъдат посветени достатъчно долари за научноизследователска и развойна дейност".

Станете почитател на Класа