Украинците искат да се бият за страната си, но не смятат руснаците за враг

Украинците искат да се бият за страната си, но не смятат руснаците за враг
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.03.2022
  • Share:

Едва 11% от украинците заявяват, че биха напуснали домовете и страната си, ако имат тази възможност. Повечето - 69%, ще останат и ще се бият в защита на Украйна, сочи проучване на агенцията на британския милиардер лорд Майкъл Ашкрофт. Само 5% от хората на възраст 65 и повече години биха напуснали Украйна още утре, ако имат тази възможност.

 

93% искат да помогнат на украинските военни, предоставяйки им убежище, храна и дрехи или вече го правят. 67% са готови да хванат оръжието в защита на своята родина.

 

Проучването е извършено по телефона в периода 1-3 март сред 1040 украинци, уточняват от агенцията.

 

То показва още, че 65% от анкетираните смятат, че двата народа имат повече причини за обединение, отколкото за разделение.

 

Данните показват, че 86% от украинците искат страната им да бъде член на НАТО, а 60% ще се почувстват по-сигурни, ако на територията ѝ да бъдат разположени ядрени оръжия. 93% виждат бъдещето на страната по-близо до Европа, отколкото до Русия, включително и 78% от етническите руснаци в Украйна.

 

За 69% от анкетираните е недопустимо Украйна да се откаже от членство в НАТО, за да бъде сложен край на военните действия. 78% са категорични, че Киев не трябва да признава, че Крим е руска територия, за да спре войната.


Но само 23% смятат, че алиансът прави достатъчно, за да защити страната. 46% от анкетираните смятат, че действията на ЕС са адекватни, а 44% смятат същото за САЩ.

 

Като цяло 68% от украинците са на мнение, че наложените санкции срещу Русия ще бъдат ефективни и ще сложат край на военните действия. Малко над половината украинци са на мнение, че конфликтът с Русия ще намери своето решение в края на март. Само 9% имат опасения, че ще продължи повече от 6 месеца.

 

Военните действия повишиха рейтинга на президента Володимир Зеленски. Позитивно е мнението за него за 92% от украинците.

 

 

Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа