Geopolitika: САЩ допуснаха четири геополитически грешки и загубиха

Geopolitika: САЩ допуснаха четири геополитически грешки и загубиха
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.04.2022
  • Share:

След разпадането на СССР САЩ направиха четири геополитически грешки, за които целият свят плаща и които ще доведат до загуба на стратегическата борба на Вашингтон, пише Зоран Метер, колумнист на хърватското издание на Geopolitika.

 


Първа грешка

Когато Съветският съюз се разпадна, Съединените щати не нормализираха отношенията с Русия, защото искаха да разделят страната, но не успяха да направят това заради ядрения арсенал на Руската федерация, който можеше да попадне „в погрешни ръце“, отбелязва авторът на статията.

Вашингтон не успя да въведе Русия в политическите и икономически структури на Запада, както и в западните военни съюзи и следователно загуби контрол над Москва.

Втора грешка

Според Метер САЩ са превърнали Китай от голяма азиатска страна в глобална индустриална и военна сила. Нищо не може да спре такъв гигант, освен глобална ядрена война, смята журналистът. Той изрази надежда, че Вашингтон няма да вземе решение за въоръжен конфликт с Китай и добави, че САЩ всъщност не знаят как да противодействат на укрепването на Китай.

Трета грешка

Съединените щати изоставиха доминиращата си позиция в Близкия изток и проблемът за тях стана не ислямският тероризъм, а усвояването на региона от Русия и Китай, пише авторът.

Четвърта грешка

Вашингтон разхлаби демократичната си хватка и европейските държави започнаха постепенно да поемат по собствения си път, оставяйки интересите на САЩ на заден план и изграждайки отношения с Русия, Китай и Иран, посочва Метер.

 

Geopolitika: САЩ допуснаха четири геополитически грешки и загубиха

Изброените от анализатора грешки отслабиха позицията на Съединените щати на световната сцена, поставяйки Вашингтон пред две възможности:

- признават многополярността и се отказват от позицията на хегемон;

- започват борба за световно лидерство.

Съединените щати поеха по втория път и започнаха с Русия, след което ще продължат с Китай. Авторът на статията изрази съмнения, че Пекин ще помогне на Вашингтон да победи Москва, дори ако щатите предложат сериозни отстъпки по Тайван, Хонконг или уйгурския въпрос, Щатите успяха да въвлекат Руската федерация в конфликта в Украйна и да я откъснат от партньорите й на европейския континент, но антируските санкции не бяха подкрепени от страните от БРИКС, Турция, Китай и арабските държави.

Русия създаде прецедент, като премина към рубли при продажба на газ, каза Метер. Ако Пекин премине към плащане на петрола в юани, тогава всичко това ще удари петродолара, на който американската икономика се основава и крепи повече от половин век.


Метер вярва, че само Китай може да спечели в тази геополитическа игра, а САЩ рискуват да останат хегемон само на Запад.

Станете почитател на Класа