Как Ким Чен-ун пое лидерството на Северна Корея и какво постигна

Как Ким Чен-ун пое лидерството на Северна Корея и какво постигна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.04.2022
  • Share:

Преди десет години, на 13 април 2012 г., Ким Чен-ун беше избран за първи председател на Комисията за национална отбрана на Северна Корея. С това той пое всички висши държавни, военни и партийни постове и стана лидер на страната.


Ким Чен-ун е роден на 8 януари 1982 г. в Пхенян (8 януари 1983 г. или 1984 г. според други данни). Той е най-малкият от тримата синове на севернокорейския лидер Ким Чен Ир (1942-2011) и внук на Ким Ир Сен (1912-1994), основател на Северна Корея. Ким Чен-ун посещава Международното училище в Берн, Швейцария (1996-2001) и Военния университет Ким Ир Сен в Пхенян. В началото на 2009 г. Ким Чен Ир определи Ким Чен-ун за свой наследник. Ким Чен-ун беше назначен за ръководител на организационния отдел на Централния комитет на Работническата партия на Корея и в началото на април се присъедини към Държавната комисия по отбрана. През юни 2010 г. оглави Министерството на държавната сигурност, а през септември 2010 г. е избран в ЦК и става заместник-председател на Централната военна комисия на партията.


След смъртта на Ким Чен Ир на 17 декември 2011 г. Ким Чен Ун е обявен за негов наследник. На 30 декември същата година той е назначен за върховен главнокомандващ на Корейската народна армия (през юли 2012 г. Ким Чен-ун получава титлата маршал).


След като Ким Чен-ун зае всички ръководни постове в Северна Корея, експертите прогнозираха различни сценарии на политическия живот в страната. Те предполагаха, че ще има колективно управление на генералите под официалното председателство на Ким Чен-ун, както и „регентство" на съпруга на леля му и заместник-председател на Държавната комисия по отбрана Джанг Сонг-тхек. Но през декември 2013 г. той беше обвинен в редица престъпления (корупция, създаване на антипартийна група, неизпълнение на заповедите на върховния главнокомандващ), беше уволнен от всички постове, арестуван и осъден на смърт. Според Корейската централна новинарска агенция (KCNA) е екзекутиран малко след решението на военния съд.


На 9 април 2014 г. Ким Чен-ун е преизбран за първи председател на Държавната комисия по отбрана. През май 2016 г. на 7-та сесия на Работническата партия на Корея е избран за неин председател (този пост е създаден за него). На 29 юни 2016 г. е назначен за председател на Комисията по държавните въпроси, върховен орган на държавната власт в Северна Корея, който замени премахнатата Държавна комисия по отбрана. Според наблюдатели това е знак, че при Ким Чен-ун ролята на армията в управлението на страната е намалена, а позициите на партията и правителството, напротив, се засилват.


Стратегическата линия на Северна Корея при Ким Чен-ун беше политиката на развитие на икономиката заедно с увеличаване на ядрените арсенали. Страната стартира умерени икономически реформи, подобни на тези в Китай в края на 70-те - началото на 80-те години на миналия век, инициирани от Дън Сяопин. Според експерти индустриалните държавни предприятия са получили голяма автономия. Правителството на Северна Корея отдава голямо значение на специалните икономически зони за развитието на външни икономически връзки. Тези и други мерки доведоха до значително съживяване на икономиката, възобновяване на икономическия растеж, нарастване на броя на частните предприятия и подобряване на жизнения стандарт.


Продължи интензивното развитие на ракетно-ядрената програма (през 2013-2017 г. КНДР извърши четири ядрени опита, през 2012 и 2016 г. изстреля изкуствени земни спътници. Ядрените опити ескалираха напрежението на полуострова, предизвиквайки безпрецедентни санкции ( от ООН, САЩ и Южна Корея) срещу Пхенян. Северна Корея почти спря икономическото сътрудничество с останалия свят. За 10 години управление на Ким Чен-ун КНДР извърши повече от 100 изстрелвания на балистични ракети - шест пъти повече, отколкото при Ким Чен Ир (16 изстрелвания през 1994-2011 г.).


На 28 септември 2021 г. и на 11 януари 2022 г. Северна Корея изстреля хиперзвукови ракети, а на 24 март 2022 г. изстреля междуконтиненталната ракета Hwasong-17. Според експерти тези изстрелвания показват, че Северна Корея е успяла значително да развие своите ракетни системи.


През 2018 г. Ким Чен-ун се опита да изведе страната от изолацията. На 25 март посети Китай, където се срещна с президента Си Дзинпин (след това посети Китай два пъти). Имаше срещи на върха с южнокорейския президент Мун Дже-ин (през април, май и септември 2018 г.), в резултат на които страните изразиха желанието си да постигнат пълна денуклеаризация на полуострова и намерението си да подпишат мирен договор след Корейската война от 1950-1953 г. През юни 2018 г. Ким Чен-ун проведе преговори с президента Доналд Тръмп в Сингапур, първата среща на върха между САЩ и КНДР. Резултатът беше обща декларация за установяване на двустранни отношения "в нов формат" (след това имаше още две срещи в Ханой през февруари 2019 г. и през юни същата година в Панмунджон на границата между КНДР и Южна Корея) . На 25 април 2019 г. той проведе преговори с руския президент Владимир Путин във Владивосток.


Въпреки ограниченията, през 2019 г. преди пандемията, според Bank of Korea (Южнокорейската централна банка и Световната банка нямат данни за КНДР), БВП на КНДР достигна 32,9 трилиона вона (28,7 милиарда долара), което е с 0,4% повече от предходната година, но още през 2020 г., поради природни бедствия, пандемия и санкции, БВП на страната спадна с 4,5% до 31,4 трилиона вона (27,4 милиарда долара). В същото време приходите в държавния бюджет през 2020 г., според Корейския институт за развитие в Сеул, са били с 4,3% по-високи в сравнение с 2019 г. (не са дадени абсолютни показатели).


КНДР беше първата страна, която обяви затваряне на границата си с Китай (22 януари 2020 г.), след като съобщи в края на декември 2019 г. за неизвестно огнище на пандемия. Залагайки на карантина, Северна Корея на практика спря пътническите услуги със света от февруари. Властите затвориха цели райони, принуждавайки гражданите да останат у дома. През лятото на 2020 г. правителството на Северна Корея реши, че товарите също са епидемиологично опасни и приключи външната търговия (тя започна да се възстановява през пролетта на 2021 г., когато бяха отворени карантинните и дезинфекционните центрове на границата).


През декември 2021 г. ООН предложи на КНДР 60 милиона дози ваксини срещу коронавирус, но Пхенян не реагира на инициативата. По официални данни към момента в КНДР няма регистрирани случаи на заразяване с коронавирус.

Станете почитател на Класа