Многомилиардна репресия срещу активи на Абрамович в Джърси и Франция

Многомилиардна репресия срещу активи на Абрамович в Джърси и Франция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.04.2022
  • Share:

Замразени са активи на Роман Абрамович за повече от 5,4 милиарда британски лири в Джърси и 12 луксозни имота – включително вила за 100 милиона британски лири на Ривиерата, която някога е била ваканционен дом на крал Едуард VIII – са замразени от френското правителство.


Кралският съд на Джърси обяви в сряда, че е наложил официална заповед за „замразяване на активи, за които се смята, че са оценени над 7 милиарда долара, за които се предполага, че са свързани с г-н Абрамович и които се намират или в Джърси, или са собственост на регистрирани в Джърси субекти".


Руският олигарх и собственик на ФК Челси също беше засегнат от поредната репресия във Франция срещу имуществото на лица, засегнати от санкции. Министерството на икономиката и финансите обяви в сряда, че е иззело 33 имота, собственост на олигарси, които са били засегнати от санкции, включително дузина, принадлежащи на Абрамович. „Те включват жилища, суперяхти и хеликоптери за над 25 милиарда евро. Има 33 имота, които са замразени, включително дузина, принадлежащи на Роман Абрамович", каза източник от френското министерство на финансите.


Сред иззетите имоти е вилата Château de la Croë на Абрамович в Кап д'Антиб, която има осем спални, 15-метров басейн на покрива, фитнес зала и кино. Вилата, която е построена през 1926 г., е разположена върху 12 акра поддържани тревни площи с изглед към Средиземно море. Агентите по недвижими имоти от висок клас оценяват, че сега имотът струва 90-100 милиона британски лири.


Абрамович беше подложен на санкции на Обединеното кралство на 10 март, след като министрите го обвиниха, че има „ясни връзки" с режима на Путин и че е сред група богати руски бизнесмени, които имат „кръв по ръцете".


Обединеното кралство обаче не е задържало нито един от имотите на Абрамович в Обединеното кралство, които включват имение за 120 милиона британски лири в парка Кенсингтън, точно зад кралския дворец. Семейството му е събрало колекция от имоти в Обединеното кралство на стойност над 250 милиона паунда, наброяваща около 70 жилища, сгради и парчета земя. Обединеното кралство го принуждава да продаде ФК Челси, който купи през 2003 г. за около £140 млн.


Джърси е самоуправляваща се територия, зависима от британската корона, предпочитана от световните богати заради много ниските си данъци и репутацията за строга банкова тайна.

Станете почитател на Класа