Уволниха служителите на SpaceX, написали писмо с критика към Илон Мъск

Уволниха служителите на SpaceX, написали писмо с критика към Илон Мъск
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.06.2022
  • Сподели:

Най-малко петима служители бяха уволнени от частната ракетна компания SpaceX след изготвяне и разпространение на отворено писмо, критикуващо основателя Илон Мъск и призоваващо ръководителите на стартъпа да направят работната култура на компанията по-приобщаваща, според два източника, запознати с въпроса. Отвореното писмо в SpaceX, съобщено за първи път от Verge, е изготвено от служители на SpaceX през последните седмици и е споделено като прикачен файл във вътрешен групов чат „Morale Boosters", който събира хиляди служители.
SpaceX не отговори веднага на искането на Reuters за коментар.
New York Times съобщи в четвъртък, че SpaceX е уволнила служители, свързани с писмото. Президентът на SpaceX, Гуин Шотуел, изпрати имейл, в който се казва, че „компанията е разследвала и уволнила редица служители, замесени с писмото", пише New York Times.
Според вестника казва, в имейла Шотуел пише „Служителите, участващи в разпространението на писмото, са били уволнени, защото са карали други служители да се чувстват неудобно, уплашени и тормозени и/или ядосани, защото писмото ги е принудило да подпишат нещо, което не отразява техните възгледи".
В три искания в писмото се казва: „SpaceX трябва бързо и изрично да се отдели от личната марка на Илон. Дръжте цялото ръководство еднакво отговорно, за да превърнете SpaceX в страхотно място за работа за всички и дефинирайте и отговаряйте еднакво на всички форми на неприемливо поведение".
Шотуел, която ръководи голяма част от ежедневния бизнес на компанията, заяви, че ще наложи стандартите на SpaceX за „нулева толерантност срещу тормоза на служителите".
Милиардерът даде оферта от 44 милиарда долара за Twitter и ясно изрази подкрепата си за по-свободен контрол върху говора на сайта. В четвъртък той каза на служителите на Twitter, че платформата трябва да позволява „доста скандални неща, стига съдържанието да не е незаконно".
Мъск влезе в заглавията и беше включен в късните комедийни монолози през последните месеци, включително за стремежа си да превземе Twitter, критиката му към демократите и докладваното твърдение за сексуален тормоз, което Мъск отрече в публикация в Twitter.

Станете почитател на Класа