Пространна реч на Путин на пленарната сесия на SPIEF

Пространна реч на Путин на пленарната сесия на SPIEF
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.06.2022
  • Сподели:

Владимир Путин произнесе пространна реч на пленарната сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург, като засегна основните въпроси, стоящи пред Русия и света. Следват няколко ключови цитата от речта му:
„Самите принципи на глобалната икономика са засегнати от действията на западните държави: Крайно важни бизнес концепции като бизнес репутация, неприкосновеност на собствеността, доверие в световните валути бяха сериозно подкопани. За съжаление те бяха подкопани от нашите западни партньори.
Светът навлезе в ера на радикални промени и не става дума само за икономиката: Международните институции се срутват и гаранциите за сигурност се обезценяват. Западът категорично отказва да изпълни поетите си задължения и е просто невъзможно постигане на нови споразумения с него.
Световният ред, основан на догмите за еднополярност, е нестабилен. Самата концепция е погрешна, защото казва, че има само една, макар и много мощна сила с ограничен брой близки довереници, която тълкува правилата на бизнеса и международните отношения в свой собствен интерес, когато възникне необходимост. Западните елити до голяма степен се вкопчват в призраци от миналото, мислейки, че западното господство е непроменимо и вечно нещо. Нищо не трае вечно.
Новият световен ред все още се заражда, но е ясно, че правилата му ще бъдат създадени от онези, които не се движат по път, определен от други. Само силни и суверенни държави могат да имат думата в този нововъзникващ световен ред или те ще трябва да станат - или да останат - колонии без права.
Русия навлиза в новата ера като мощна и суверенна страна. Ние ще се погрижим да се възползваме от новите огромни възможности, които тази ера ни отваря и ще станем още по-силни.
Глобалните резерви ще бъдат прехвърлени от долари и евро към реални ресурси като храни и стоки: Защо да обменяме стоки за долари и евро, които губят стойността си? Изводът е, че икономиката на фантомните субекти ще бъде заменена от икономика на реалните стойности и активи.
Отвореността и разчитането на свободата на предприемачеството ще бъдат ключовите принципи на руската икономика, съчетани с отговорна и балансирана макроикономическа политика. Всяка частна инициатива, насочена към полза на Русия, трябва да получи максимална подкрепа и възможност за изпълнение . Социалната справедливост ще бъде четвъртият принцип, напредналото развитие на инфраструктурата ще бъде петият, а истинският технологичен суверенитет ще бъде шестият. Трябва да изградим всички области на живота на напълно ново технологично ниво.
Западът наложи безумни и безразсъдни санкции на Москва, но неговият икономически блицкриг изначално нямаше шанс за успех: Страшните прогнози за перспективите на руската икономика, направени през пролетта, не успяха да се оправдаят. По-специално, руските власти потиснаха избухването на инфлация, като темповете на инфлация спаднаха и продължават да спадат. Бюджетният излишък беше четири пъти по-висок през май спрямо миналата година. В същото време санкциите срещу Русия изостриха проблемите в страните, които ги инициираха, като само преките изчислими загуби на Европейския съюз може да надхвърлят 400 милиарда долара през следващата година. Това е цената на решенията, откъснати от реалността и противоречащи на здравия разум.
Европейският съюз напълно загуби политическия си суверенитет и неговите бюрократични елити танцуват по нечия свирка, приемайки всичко, което им казват техните началници, нанасяйки вреда на собственото си население, собствената си икономика и собствения си бизнес. Действията на европейските политици само задълбочават неравенството в техните страни, докато откъсването им от реалността ще доведе до скок на популизма, радикализма и ротация на елитите в близко бъдеще.
Големият бизнес трябва да инвестира в собствената си страна, както направиха предприемачите в Руската империя: Истинският траен успех, чувството за достойнство и самоуважение идват само когато закрепите собственото си бъдеще и бъдещето на децата си върху страната си.
Погрешно е да се мисли, че човек може да изчака във време на бурна промяна, че всичко ще се върне към това, което беше преди и всичко ще бъде същото. Няма да стане!."

Станете почитател на Класа