Путин: руските ВМС ще получат хиперзвукови ракети "Циркон"

Путин: руските ВМС ще получат хиперзвукови ракети "Циркон"
  • Публикация:  DW
  • Дата:  
    01.08.2022
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин подписа нова военноморска доктрина, която предвижда нови хиперзвукови крилати ракети за руските ВМС и разширяване на военната инфраструктура на анексирания от Русия полуостров Крим.

 

 

 

На военен парад във Финския залив край Санкт Петербург послучай Деня на руските ВМС президентът Путин обяви, че е одобрил нова военноморска доктрина. В нея се казва, че стремежът на САЩ към доминация в световните морета е "предизвикателство за националната сигурност на Русия". Подписаният от него документ предвижда значително разширяване на военната инфаструктура на анексирания от Русия полуостров Крим, както и построяването на модерни самолетоносачи.

Нови хиперзвукови ракети за ВМС

В същото време Путин обяви, че руските въоръжени сили ще получат новата хиперзвукова ракета "Циркон". Доставките ще започнат още през следващите месеци, а първа на бойно дежурство с това оръжие на борда ще застъпи фрегатата "Адмирал Горшков". Хиперзвуковите крилати ракети могат да развият скорост от 343 метра в секунда - в пъти по-висока от тази на звука.

На парада пред хиляди присъстващи Путин не спомена директо водената от Русия война в Украйна. Той благодари на руските военноморски сили и похвали тяхната висока отбранителна способност. За агресията си в Украйна Русия използва и кораби на ВМС в Черно море.

Нападение срещу щаба на руски Черноморски флот в Севастопол?

Честванията по случай Деня на руските военноморски сили бяха отменени на анексирания полуостров Крим след нападение срещу щаба на Черноморския флот. От пресслужбата на флота в Севастопол съобщиха, че то е извършено вероятно с дрон, който е носел взривно вещество със слаба мощност. Петима души са били ранени, по информация на кмета на града Михаил Развошаев. Вината за атаката той хвърли върху Украйна.

Киев междувременно отрече Украйна да е нападала руския военноморски флот в Севастопол. Говорител на властите в Одеса определи това като руска провокация.

 

 

DW

Станете почитател на Класа