Къде се крие г-н Тръс?

Къде се крие г-н Тръс?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.09.2022
  • Share:

Катрин Бенет
Вярвате ли в Хю О'Лиъри? Да, въпреки че в този момент, след цяла лидерска кампания, в която съпругът на Лиз Тръс остана незабелязан и почти не се споменава, е разбираемо, че той се радва на същия статут на измислица като нейните вродени йоркширски ценности или тежки години в Лийдс.
Или, ако не митичен, може би г-н О'Лиъри принадлежи към категорията на нещата, през които Тръс е идеологически преминала, като либералните демократи, републиканството или подкрепата за оставане: напълно разумна опция в миналото, но сега не нещо, което трябва да се намесва в нейните все по-безсмислени изказвания.
Това е изборът на г-н О'Лиъри - възхитително прогресивен, ако той предпочита пълното уединение; предлага му достойнство и в по-широк план, ако съпругата му спечели утре и той остане невидим, по-голямата възможност една жена да стане министър-председател. Но принудителното отделяне на г-жа Джонсън от ролята й на съпруга, която тя изпълняваше, от време на време украсена с русо бебе, със спорадичен ентусиазъм, със сигурност ще бъде предизвикателство за традиционалистите, които обичат да виждат видим и повърхностно отстъпчив партньор на лидера.
Могат ли да разчитат на г-н О'Лиъри, предполагаемия наследник на Денис Тачър и Филип Мей, за подобен ангажимент?
През 2006 г. Дейвид Камерън, например, предизвика семейните ценности на семейство Блеър с изцяло новия си „WebCameron", показвайки очарователното си младо семейство на закуска и подготовка за училище. По спомен (кадрите бяха премахнати) нямаше нищо в тези или много други сцени, което да подскаже, че Камерън по-късно ще свика фатален референдум, ще го загуби и ще избяга и наистина ще стане алчен наемник на опозорен австралиец финансист. Но когато той беше сменен, тези ритуали бяха възстановени - по време на кандидатурата си за партийно лидерство Тереза Мей разказа на интервюиращ за разочарованието на нея и съпруга й, че нямат деца.
До средата на предишното състезание за лидерство на торите повечето от кандидатите бяха създали приятно тайно оръжие (както конвенционално се разбират съпругите), което понякога стигаше толкова далеч, както Рааб - да се закачат с пресата от кухнята. „Беше моментално привличане. Много интересен, но също така беше сладък и романтичен. Спомням си, че той създаваше наистина хубави срещи за нас", свидетелства г-жа Рааб.
Срещнахме се с героичната Шошана, г-жа Стюарт, която взе шест седмици отпуск от работа, за да управлява кандидатурата на съпруга си. „До голяма степен благодарение на нея все още участвам в това състезание", каза той. Съпругата на Джереми Хънт, Лучия, беше рекламирана като потенциален национален актив, напредвайки в китайско-британските отношения, подкрепяйки г-н Хънт с любимото „Голям ориз".
Ако е преждевременно да се тълкува досегашното отсъствие на г-н О'Лиъри като напълно достойно нежелание да съчетае страничната дейност в незаконна намеса с неговата (съобщена) работа като счетоводител, внезапното уважение към личните сфери на политиците в пресата, подкрепяща торите е потенциално по-значимо. По същия начин, от осъзнаването на подкрепящата Сунак страна, че всяко снизходително споменаване на колекцията от обувки на съпругата му рискува да напомни на хората за скорошния й данъчен статут извън дома.
Това, че нетипичното безразличие на активистите от кампанията на Тръс към домашния живот на техния кандидат и неговите навици може до голяма степен да е отразявало тактичност относно минала афера (излъчена от Mail), което заедно с несърдечната идеологическа дистанция между нея и баща й, не означава, че тази сдържаност няма да бъде полезна на следващите избори. Защо, ако семейство Тръс-О'Лиъри не го правят, други политици трябва да показват перфектните си кухни и деца или да засилват впечатлението, че кандидатът е в рамките на нормалните параметри на лична приемливост? Дори г-жа Корбин заяви: „Той не е много добър в домакинската работа."
Може би недостигът на такива свидетелства отчасти обяснява многократното прибягване на Тръс до регионална карикатура за заместващи препратки към герои. Както в "Аз съм от Йоркшир", "вярвам в съотношението цена-качество", " имам твърдост, решителност и прям разговор".
Но това вероятно е така, защото е типично за Оксфордшър, където тя всъщност е родена.

Станете почитател на Класа