Изборите в Бразилия стават смъртоносни

Изборите в Бразилия стават смъртоносни
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    11.09.2022
  • Сподели:

Поддръжник на крайнодесния президент на Бразилия Жаир Болсонаро намушка до смърт поддръжник на левия бивш президент Луис Инасио Лула да Силва, в поредния случай на нарастващо политическо напрежение на тазгодишните избори.
Насилието е станало в западния централен щат Мато Гросо, след спор за подкрепата на двамата кандидати. Болсонаро изостава от Лула в анкетите на избори, раздирани от силна поляризация.
Според полицейския доклад за нападението Рафаел Силва де Оливейра, на 24 години, е убил Бенедито Кардосо душ Сантуш, на 42 години, като го е намушкал с нож. Заподозреният е отведен в полицейското управление, където е направил самопризнания и му е повдигнато обвинение.
Говорейки с репортери в Рио де Жанейро в петък, Лула коментира нападението, като каза „има климат на омраза в изборния процес, което е напълно ненормално". Лула също предложи „правоприлагащите органи да разследват дали подобни атаки са били поръчани или ръководени, или това е политическа стратегия".
В изявление Хуанита Гьобертус Естрада, директор на американския отдел на Human Rights Watch, каза, че „всички кандидати трябва енергично да осъдят убийството на Кардосо дос Сантуш, бразилците заслужават мирни избори и трябва да могат да участват в политически дискусии без страх от насилие или отмъщение за техните възгледи".
Подобно нападение се случи през юли, когато местен служител от опозиционната Работническа партия на Лула беше застрелян от надзирател от федерален затвор, който викаше подкрепа за Болсонаро.
В петък поддръжник на Болсонаро получи рана на главата и каза, че е бил нападнат от поддръжници на Работническата партия, които са чакали Лула да пристигне на събитие с евангелисти в град Сао Гонсало, щата Рио де Жанейро.
Болсонаро, който отдавна се противопоставя на Лула и левите му съюзници, изтъква идеята да не се приема евентуалната изборна загуба, позовавайки се на неоснователни твърдения за изборни измами и проблеми с широко уважаваната система за електронно гласуване в Бразилия.

Станете почитател на Класа