Вашингтон извади тоягата за Иран

Вашингтон извади тоягата за Иран
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.09.2022
  • Сподели:

В Близкия изток перспективите за ескалация на стари - бих искал да вярвам, че не вечни - конфликти стават все по-ясни. Над Иран, обичайният размирник на "цивилизования свят", отново се струпват облаци. Може би само Русия и Китай причиняват подобно главоболие на Запад - общо взето, както в добре познатия лаф по едно литературно произведение, приватизирано от "добрите руснаци": "Защо, когато се случи нещо, вие тримата винаги сте там?"

Този път източникът на нестабилност беше една от страните, която от февруари се превърна в убежище за много от тези „добри руснаци“.

„Както се договорихме между мен и президента Байдън, имаме пълната свобода да направим всичко, което сметнем за необходимо, за да спрем възможността Иран да се превърне в ядрена заплаха“, каза израелският премиер Яир Лапид.

Той добави, че Тел Авив е готов за "всяка заплаха и всеки сценарий".

Интересното е, че премиерът направи подобно изказване във военновъздушната база „Неватим“ на фона на Ф-35. В същото време ръководителят на „Мосад“ Дейвид Барнеа отиде във Вашингтон, за да преговаря за ядрено споразумение. Ден по-рано посланикът на САЩ в Израел Томас Нейдес каза, че президентът Байдън е обещал да не се намесва в действията на Тел Авив срещу Техеран.

Като цяло наистина искам да обясня действията на Лапид с предстоящите избори за Кнесет, които трябва да се проведат след по-малко от два месеца, но просто не се получава. Говорим за неща, много по-важни от кариерата на един политик: заложена е съдбата на сделката, погребана от Тръмп и възобновена от Байдън за иранската ядрена програма.

Но, както следва от цитираните по-горе изявления на Лапид, демократичната администрация не може да се похвали с особени успехи. Самите те не се стесняват да говорят за това открито. Например във вторник прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Вашингтон се готви за сценарий, при който споразумението не може да бъде подновено.

"Няма да преговаряме публично. През последните седмици някои пропуски бяха отстранени, но други остават. Президентът ще сключи само такава сделка, която според него е в интерес на националната сигурност на САЩ. Няма да се впуснем по-нататък в детайлите на преговорите“, добави тя.

Ден по-рано тази позиция беше потвърдена от координатора на Съвета за национална сигурност по стратегически комуникации Джон Кърби, като каза, че страните не са толкова близо до сключването на споразумение, колкото им се иска.

С други думи, Вашингтон не бърза. От една страна, американските власти открито изразяват готовността си за търсене на компромис, от друга страна, поддържат в тонус своите партньори по преговорите, почти открито заплашвайки с конфликт с Израел.

Но подобна реторика не е нова. Още в началото на август ЕС предложи уж окончателен вариант на споразумението, одобрен от Запада. В Иран си взеха почивка да "помислят" и все пак изпратиха корекции.

И тук си струва да припомним изявлението на постоянния представител на Русия при международните организации във Виена, която служи като платформа за непреки преговори, Михаил Улянов. Преди месец той заяви, че "ако Иран иска да промени споразумението за възобновяване на СВПД и да преговаря по този въпрос, Русия ще подкрепи решението на Иран".

Очевидно Вашингтон не е съгласен с предложените от Техеран поправки. Не може да има друго обяснение за подобни войнствени изявления на Тел Авив, който винаги е бил против сделката.

Освен това САЩ отидоха малко по-далеч, като избраха много необичаен начин за постигане на отстъпки.

В сряда стана известно за решението на Албания да прекъсне дипломатическите отношения с Иран, както обяви премиерът Еди Рама. За мнозина подобна стъпка беше неочаквана, включително и за самия Иран.

Рама обвини Техеран в кибератака, която според него е била насочена към „унищожаване на цифровата инфраструктура на правителството на Република Албания, парализиране на обществените услуги и кражба на правителствени данни и имейл съобщения“.

В Техеран припомниха, че самите те често стават мишени на хакери, и нарекоха решението на Тирана необмислено.

Ситуацията се изясни само няколко часа след речта на Рама - позицията му беше подкрепена от Вашингтон и обеща да потърси отговорност от иранските власти за "действия, които заплашват съюзник на Съединените щати".

Каква точно кибератака? На 15 юли беше направен опит за хакване на албанския портал за електронни услуги, когато повечето от услугите, както и уебсайтовете на правителството, парламента и други държавни агенции, спряха да работят. В същото време на 23-24 юли в Албания беше планирано да се проведе Световната среща на върха на свободен Иран. Това събитие е подготвено от групировката "Организацията на муджахидините на иранския народ", която Техеран смята за терористична.

И иранските власти имат причини за това. Организацията стои зад десетки терористични атаки, залавянето на 13 посолства и дори участието във войната срещу Ислямската република на страната на Саддам Хюсеин.

Така че историята с разрива на дипломатическите отношения е поредният привет от Вашингтон. Администрацията на Байдън изглежда намеква какво заплашва Техеран при по-нататъшното упорство в преговорите по СВПД. САЩ буквално се хвалят с инструментите си: ако искаме, ще наложим санкции, ако искаме, Израел ще ви обяви война, ако искаме, помнете за тези момчета.

За американските демократи ядрената сделка е последният шанс да се постигне някакъв напредък в Близкия изток преди изборите за Конгрес. Освен това отмяната на част от санкциите срещу Иран донякъде ще опрости ситуацията с енергийните ресурси в Европа. Но Техеран си спомня лекотата, с която Тръмп се оттегли от споразумението през 2018 г., и нямат голямо доверие във Вашингтон.

 

 

Давид Нармания, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа