„Неудържимата“ епидемия от птичи грип тревожи холандските фермери

„Неудържимата“ епидемия от птичи грип тревожи холандските фермери
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.09.2022
  • Сподели:

В Холандия повече от 3,7 милиона пилета, патици и пуйки са били умъртвени в най-сериозното огнище на птичи грип досега.
По-рано тази година холандският министър на околната среда Хенк Стагхувер призна, че птичият грип вече е „неудържим" в страна, където 19% от площта е вода. От октомври 2021 г. е имало 66 огнища. Сега, 10 седмици по-късно, цифрата е 77 и изпадналият в затруднение министър подаде оставка, заявявайки, че „не е правилният човек за работата". Предложение в доклад на холандското правителство за пълна забрана на птицефермите в райони близо до вода също предизвика яростна съпротива.
Вирусът се внася в Холандия от диви мигриращи птици от Сибир, които остават за зимата, но когато мигрираха през април, вирусът беше изчезнал. Сега всички видове птици са се заразили и това означава, че вирусът остава.
Европейските и американските щамове, които не трябва да заразяват хората, заразяват видове като лисици, порове, язовци и видри. Това не е добра ситуация, защото ако бозайниците се заразят – а ние също сме бозайници – това означава, че вирусът е се доближава до скока към човешкия вид повече от всякога.
Мистерия е как заразата навлиза във ферми, много от които са забранили да пускат птици навън или да ги транспортират в продължение на месеци. Учени сочат към множество входни точки - има нужда само от малко вирус, който идва с хора, материали или гризачи, които минават през птичи изпражнения и влизат в обора, или заразени пера, носени от вятъра, или дъждовна вода, която пада от покрива, където има птичи изпражнения.
Единственото решение е ефективна ваксина. Всички в сектора казват: „първоначално, поради износа за други страни, нищо не беше разработено. Надяваме се, че сега ще направят нещо".
Говорител на министерството на околната среда каза „Ситуацията е много сериозна, със строги мерки за биосигурност и експертен доклад, който скоро ще бъде представен на парламента. Очакваме постоянна заплаха от птичи грип през цялата година. В момента се провеждат изпитания за тестване на ефикасността на някои ваксини при условия на високо ограничаване. Бием се срещу невидим враг."

Станете почитател на Класа