Силата на връзките между Китай и Русия ще бъде тествана на срещата на ШОС

Силата на връзките между Китай и Русия ще бъде тествана на срещата на ШОС
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.09.2022
  • Сподели:

Хелън Дейвидсън
Срещата на Си Дзинпин и Владимир Путин, насрочена за четвъртък на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан, вероятно ще включва борба за влияние в Централна Азия, където двете глобални сили отдавна водят „тихо съперничество".
Срещата на върха на ШОС, годишна среща на евразийските лидери по регионална политика, икономика и сигурност, се провежда в решаващ момент, когато възходящ Китай и отслабващата Русия могат да изместят силовия баланс в Централна Азия в полза на Пекин.
Си и Путин се срещнаха последно в кулоарите на Зимните олимпийски игри в Пекин, където обявиха партньорството си, само седмици преди Русия да нахлуе в Украйна. Руски официални лица казаха, че двамата лидери имат „пълноценен и подробен дневен ред за преговорите", а някои анализатори казаха, че очакват Путин да потърси повече помощ от Китай, след като Русия преживя един от най-лошите си неуспехи във войната.
Пекин се бори да балансира подкрепата си за Москва с желанието да избегне косвеното въздействие върху икономиката на санкциите, наложени на Русия от Запада. Той отказа да осъди нахлуването, вместо това обвини Запада за разпалване на напрежението. Той спря да доставя оръжейна поддръжка, но според съобщенията е предоставил части за дронове и миналата седмица е участвал в съвместни военни учения в Японско море.
В петък Русия заяви, че третата най-високопоставена фигура в Пекин е предложил безпрецедентно одобрение на нейните действия в Украйна. Според Москва Ли Джаншу е казал на руските депутати, че „Китай разбира и подкрепя Русия, особено „по отношение на ситуацията в Украйна". Китайците просто казват, че Пекин ще продължи да работи с Русия, за да се подкрепят твърдо взаимно по отношение на основните интереси.
Силата на глобалния отговор на инвазията и неотдавнашните загуби на Русия повдигнаха трудни въпроси за Си относно неговата външнополитическа проницателност в привеждането в съответствие с Путин, но той вероятно ще остане в подкрепа, каза проф. Елизабет Вишник, старши научен сътрудник от държавния университет в Монтклер. Анализаторите предполагат, че докато силата на Русия отслабва, Пекин може да спечели позиции по ключови въпроси за търговските пътища и защитата на своя режим в Синдзян.
„Тъй като Русия е под натиск на бойното поле, Си може да се почувства длъжен да изрази по-голяма риторична подкрепа за Русия или поне да отправи допълнителна критика към НАТО и САЩ", каза Вишник.
Китай има дългосрочна цел да пренасочи световната търговия от морска към сухоземна, особено за енергийните търговски маршрути, което може да смекчи санкциите срещу Китай, ако някога се стига до военно превземане на Тайван.
Русия има подобни цели като Китай, но с намаляваща сила Путин вероятно ще се съсредоточи върху това да гарантира, че Русия няма да бъде изключена от плановете на Китай за нейните регионални интереси.
Войната на Русия срещу Украйна прекъсна китайските сухопътни търговски пътища, усложни китайските инвестиции в Централна Азия и навреди на капацитета на Русия да бъде доминиращо присъствие в сигурността на региона. Остава открит въпросът дали Китай е подготвен да поеме по-голяма роля в сигурността и дали Русия и регионът ще го приемат.
Съобщава се, че преди да се срещнат, Си и Путин са планирали спирки в Казахстан и срещи с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, ключова фигура в региона, особено за интересите на Китай.
В Казахстан Си за първи път стартира инициативата си за чуждестранни инвестиции „Един пояс, един път" през 2013 г. Подчертавайки важността на региона, посещението на Си ще бъде първото му международно пътуване от началото на пандемията и идва само след месец преди решаващо събрание на комунистическата партия, което се очаква да затвърди неговия безпрецедентен трети мандат като лидер.
Друг ключов фактор за Китай ще бъде да осигури регионална подкрепа за отблъскването му срещу глобалното осъждане на нарушенията на човешките права в Синдзян, който граничи с Казахстан и е страна с мюсюлманско мнозинство. Казахстан е може би най-важната страна в случая.

Станете почитател на Класа