Goldman Sachs: Европейските цени на газа вероятно ще паднат рязко тази зима

Goldman Sachs:  Европейските цени на газа вероятно ще паднат рязко тази зима
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.09.2022
  • Сподели:

Goldman Sachs каза, че цената на газа вероятно ще падне повече от наполовина тази зима, тъй като усилията на страните от ЕС да избегнат големия недостиг през зимата се оказват ефективни.
Goldman заяви във вторник, че очаква цените на природния газ на едро в Европа да спаднат от около 215 евро за мегаватчас до под 100 евро за мегаватчас до края на първото тримесечие на следващата година, при типични зимни климатични условия. Това е доста под предварително прогнозираните 213 евро.
Европейските страни побързаха да напълнят своите газови хранилища преди зимата, след като руският Газпром намали доставките, включително чрез важния газопровод Северен поток 1 (NS1). Неистовият натиск за доставки повиши цената на газа на едро. Този месец Газпром удължи спирането на газовите потоци през тръбопровода, без да предостави времева рамка за повторно отваряне.
Анализаторите на Goldman Sachs казаха: „Неопределеното намаляване на износа на NS1 до нула оставя Северозападна Европа без никакъв руски газ. И докато често чуваме въпроса какво ще стане, ние вярваме, че по-добрият подход е да попитаме какво ще направи това за цените, така че съхранението да продължи да се изгражда според нуждите. Това е пъзелът, който Европа успешно реши през изминалата година, с комбинация от намаляване на търсенето на газ в Европа и сред купувачите на втечнен природен газ другаде по света, което доведе до над средното надграждане на запасите."
Анализаторите на Goldman казаха, че очакват съоръженията за съхранение да бъдат пълни средно на 90% до края на октомври, като целта за целия ЕС е 80% запълване до 1 ноември.
Правителствата се надяват да създадат газов буфер, в случай че доставките от Русия бъдат прекъснати през зимата. Бизнесът и потребителите също са помолени да използват по-малко енергия.
Goldman заяви, че очаква съоръженията за съхранение да останат пълни с повече от 20% до края на март следващата година. „Според нас това ще постави началото на чувството за неотложност за унищожаване на търсенето, което виждаме в момента, постепенно да бъде заменено от усещане за облекчение на пазара, тъй като успяхме да преминем през зимата", казаха анализаторите.
Във вторник изтекъл документ показа, че ЕС се оттегля от налагането на таван на цените на руския газ, но продължава с внезапните данъци върху „излишните" печалби на енергийните компании.
Отделно ОПЕК се придържа към прогнозите си за стабилен растеж на глобалното търсене на петрол през 2022 г. и 2023 г., позовавайки се на признаци, че големите икономики се справят по-добре от очакваното въпреки проблеми като нарастващата инфлация. Петролният картел заяви в месечния си доклад, че търсенето ще се увеличи с 3,1 милиона барела на ден през 2022 г. и с 2,7 милиона барела на ден през 2023 г., без промяна спрямо миналия месец.

Станете почитател на Класа