Вучич предупреди за най-тежката зима в Европа от 1945 г

Вучич предупреди за най-тежката зима в Европа от 1945 г
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.09.2022
  • Сподели:

Сръбският президент Вучич: Предстоящата зима ще бъде най-тежката за Европа от 1945 г

 

 

Сръбският президент Александър Вучич заяви на специално заседание на парламента, че страната, както и цяла Европа, е изправена пред най-тежката зима след Втората световна война, преди това припомни, че сръбските власти не са признали пряко или косвено независимостта на самопровъзгласилата се република Косово.

Главата на сръбската държава участва в специално заседание на Скупщината (парламента) на Сърбия в продължение на два дни, посветено на ситуацията в Косово и преговорите между Белград и Прищина, на фона на засиления натиск от Запада към Белград за отстъпки и натиск за признаване на самопровъзгласилата се република.

Във вторник президентът на Сърбия прекара около 11 часа в дебати в парламента, в сряда — близо 14 часа.

 

„Ние не признаваме пряко или косвено независимостта на Косово по никакъв начин и това не е някаква особена смелост. Но вие ни казахте какво ще се случи, затова е полезно хората да чуят, че всичко, което тук бе казано е фонтан от желания, толкова е далеч от реалността, от това, което албанците мислят и желаят, а още по-далеч е от това, което искат нашите европейски и западни партньори“, каза Вучич пред депутатите в заключителната си реч.

 

„Искам хората да знаят, че следващите 6,5 месеца – до 31 март – ще бъдат най-трудните за цяла Европа след Втората световна война… Във всеки случай това ще бъде една от най-трудните години за сръбския народ, Сърбия и нейните граждани от 1945 г. досега“, подчерта сръбският лидер.

Той уточни, че в сръбското подземно газохранилище Банатски двор и в хранилищата в Унгария са резервирани 663 милиона кубически метра газ, «които трябва да стигнат за два месеца» в Сърбия, като част от подготовката за зимата.

В края на заседанието мнозинството от депутатите на Скупщината гласуваха за двудневен дискусионен доклад за напредъка на преговорите между Белград и Прищина и ситуацията в Косово в периода от 15 юни 2021 г. до 1 септември, 2022 г. „За“ гласуваха 148 души, „против“ – 57, двама от присъстващите 207 от общо 250 народни представители не гласуваха.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа