Си Дзинпин пристигна в Нур Султан, среща на ШОС и с Путин

Си Дзинпин пристигна в Нур Султан, среща на ШОС и с Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.09.2022
  • Share:

Си Дзинпин пристигна в Нур Султан. Той беше посрещнат от Токаев.

Визитата в Казахстан е първото пътуване на китайския лидер в чужбина от началото на пандемията от коронавирус, тоест от две години и половина.

Си Дзинпин ще присъства на срещата на ШОС, където ще се срещне и с Путин.

 

Си Дзинпин пристигна в Нур Султан, среща на ШОС и с Путин (видео)

 

 

По-рано съобщихме/ Farda: ШОС — антиНАТО на Изток

Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) сега е една от най-големите и важни международни организации. Заедно с Иран броят на участващите държави се увеличи до девет. Сега ШОС заема около 40% от земята, а общото население на всички страни членки на организацията е около 3 милиарда души — това е почти една трета от населението на целия свят.

 

Превод от Farda (Иран):

 

Farda: ШОС - антиНАТО на Изток

 

 

Абул-Фазл Амуй, член на Ислямския съвет (парламента) на Ислямска република Иран, представляващ и Комисията на Меджлиса по националната сигурност и външната политика, изрази мнение, че след присъединяването на Иран към Шанхайската организация за сътрудничество, ролята и значението на Организацията, както регионално, така и международно, ще се увеличи.

Освен това присъствието на страната в ШОС също недвусмислено отговаря на собствените интереси на Иран. Сега ШОС е една от най-големите и важни международни организации, която има изключително голям потенциал за своето развитие, а освен това сферите на взаимодействие на всички държави-членки на Шанхайската организация непрекъснато се разширяват“, споделя парламентаристът.

С влизането в Организацията на Иран броят на участващите държави нараства до 9. ШОС започва да заема около 40% от земята, а общото население на всички държави, принадлежащи към Организацията, е около 3 милиарда души — това е почти една трета от населението на цялото земно кълбо.

Абул-Фазл Амуи посочи друго важно обстоятелство, което допълнително засилва международното значение на ШОС в съвременния свят. Поради факта, че Русия и Китай са постоянни членове на Организацията, а това са двете най-големи икономики в света и двама мощни политически участници на международната сцена, освен това и двете са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, редица експерти и наблюдатели вече са склонни да сравняват Организацията с блока НАТО във военно-политическото измерение и с ЕИО в икономическо.

И въпреки че потенциалът на ШОС все още не е достигнал нивото да се нарече тази структура „Източно НАТО“, ролята на Организацията в политическото взаимодействие е висока, а най-важното е, че тя непрекъснато нараства. Това се потвърждава от факта, продължи заместникът, че в един момент дори Съединените щати кандидатстваха за членство в Организацията, но постоянните държави-членки тогава се противопоставиха, като се позоваха на факта, че САЩ не са държава в региона.

Обръщайки внимание на съвременните геополитически процеси, продължи Амуи, на изострянето на конфронтацията между САЩ и Русия и Китай, ролята на ШОС несъмнено ще се увеличи още повече, а с навлизането на Иран в нея тя ще може да направи борбата за многополюсния подход при решаването на международните проблеми по-ефективна, в противовес на еднополюсния, който САЩ продължават да демонстрират.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа