Шведски археолози откриха военен кораб от 17-ти век

Шведски археолози откриха военен кораб от 17-ти век
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.10.2022
  • Сподели:

Шведски морски археолози са открили отдавна изчезналия кораб-побратим на военния кораб Vasa от 17-ти век, който е потънал по време на първото си плаване, съобщи Шведският музей на потъналите останки. Пуснат на вода през 1629 г., Applet (Apple) е построен от същия корабостроител като прочутата 69-метрова Vasa с 64 оръдия, която потъна в пролив край остров Ваксхолм, точно извън столицата Стокхолм.
„Пулсът ни се ускори, когато видяхме колко подобна е останката на Васа", каза Джим Хансън, морски археолог в музея. Хансън каза, че конструкцията и размерите изглеждат „много познати", което поражда надежди, че това може да е един от корабите-сестри на Vasa. Докато части от стените на кораба са паднали, корпусът е запазен до долната палуба, а падналите части показват оръжейни отвори на две нива.
Музеят каза, че техническите подробности, както и измерванията и дървените проби потвърждават, че това наистина е Applet.
През 2019 г. музеят съобщи за откриването и на други два военни кораба в същия район. Археолозите по онова време смятали, че един от тях може да е бил Applet, но по-нататъшни проучвания показват, че тези кораби всъщност са два средно големи военни кораба от 1648 г., наречени Apollo и Maria.
„С Applet можем да добавим още едно ключово парче от пъзела в развитието на шведското корабостроене", каза Хансън, добавяйки, че това е позволило на изследователите да проучат разликите между Applet и Vasa.
Смята се, че корабите са били потопени нарочно, след като са били изведени от експлоатация, служейки като подводни шипове, за да уловят вражеските кораби.

Станете почитател на Класа