Милиарди за чуждестранна помощ не напускат Великобритания

Милиарди за чуждестранна помощ не напускат Великобритания
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    30.10.2022
  • Share:

Великобритания харчи от своя бюджет за международно развитие повече у дома, отколкото в бедните развиващи се страни. Голяма част се изразходва за настаняване на бежанци, главно от Украйна, според Центъра за глобално развитие (CGD).
Риши Сунак беше критикуван за намаляването на бюджета за чуждестранна помощ от 0,7% на 0,5% от националния доход, когато беше канцлер, както и за създаването на прецедент, оставяйки Министерството на вътрешните работи и други отдели да използват парите и разтягайки правилата за това какво може да се счита за помощ.
Бюджетът за помощ на Обединеното кралство е около £11 милиарда, като около £4 милиарда отиват в многостранни институции, включително Световната банка. От останалите £7 милиарда, които се администрират директно от Обединеното кралство, през 2022 г. в страната ще бъдат изразходвани повече от половината, включително около £3 милиарда за настаняване на бежанци, според анализа на CGD.
Докато на Обединеното кралство е позволено да брои разходите за прием на бежанци като официална помощ за развитие (ОПР) съгласно международно договорени правила, то е една от малкото страни – и единствената в Г-7 – която финансира всички разходи на украинските бежанци от своят съществуващ бюджет за помощ, каза базираният във Вашингтон и Лондон мозъчен тръст.
Един от ключовите депутати от торите, които се разбунтуваха срещу съкращенията на бюджета за помощ на Сунак, Андрю Мичъл, беше назначен от премиера за министър на развитието. Назначението се смята за толкова важно, тъй като Мичъл, бивш секретар по международното развитие, може да увеличи натиска върху Сунак да изпълни обещанието си да се върне към 0,7% разходи за международна помощ до 2024-25 г.
Сунак обаче обмисля да замрази бюджета за допълнителни две години – спестявайки £4 милиарда годишно – докато търси начини да запуши фискалната черна дупка от няколко милиарда лири, съобщи Telegraph.
Стефан Деркон, професор по икономическа политика в Оксфордския университет. туитна: „Помощта сега е само 0,3% от БНД (брутен национален доход), след като отчетем всички разходи за убежище на бежанци и други разходни програми за Украйна в Обединеното кралство. Сега това е по-малко, отколкото беше преди 1997 г. Лошото управление на разходите за настаняване в Обединеното кралство на Министерството на вътрешните работи води до повече съкращения на хуманитарните разходи за африкански и азиатски кризи и по-малко за онези неща, за които Обединеното кралство си изгради репутация, че се справя добре".
Говорител на Министерството на външните работи каза: „В правителството има значителен натиск върху бюджета за ОПР от 0,5% поради разходите за приемане на бежанци от Афганистан и Украйна. Ние оставаме един от най-големите глобални донори на помощ, изразходвайки повече от £11 милиарда помощ през 2021 г., като помощта наскоро беше насочена към нуждаещите се в Африканския рог и Пакистан."

Станете почитател на Класа