Войната в Украйна кара Европа бързо да забрави природния газ

Войната в Украйна кара Европа бързо да забрави природния газ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.10.2022
  • Share:

Войната, която започна Русия в Украйна, накара Европа бързо да намали потреблението на природен газ като цяло, сочи анализ на норвежката консултанска компания DNV.

 

 

През миналата година експертите прогнозираха, че през 2050 година Европа ще потребява 310 млрд. куб. метра природен газ годишно, спрямо 580 млрд. куб. метра през 2020 година. Сега обаче оценките сочат, че през 2050 година годишното потребление на природен газ на континента ще достигне едва 170 млрд. куб. метра.

В началото на октомври Международната агенция за енергетика (МАЕ) публикува данни, че от началото на 2022 година Европа е намалила потреблението на природен газ с 10%, като в индустрията свиването е от 15 на сто. Причината са високите цени на суровината, което накара потребителите да потърсят алтернативи. Очакванията са този спад да продължи през следващите години. 

Военните действия накараха повечето европейски страни да обърнат сериозно внимание и на енергийната сигурност и това донякъде забавя зелената трансформация, защото алтернативата са въглища и петролни продукти. Но това е само временно явление, коментират още норвежките експерти. Според тях през 2024 година само 6% от намаленото потребление на газ ще бъде покрито от въглищата. В момента разходите за производството на електроенергия от ядрените централи и възобновяемите енергийни източници са най-ниски, но мощностите не са достатъчно да покрият търсенето. Очакванията са, че през следващата година 1/3 от липсващия руски газ да бъде покрита от ядрените централи.

Увеличеното потребление на въглища и петролни продукти също така е придружено и от мерки за повишаване на енергийната ефективност, както и фокус върху възобновяемите енергийни източници. В различните държави залагат и на други нисковъглеродни алтернативи - например Белгия на ядрената енергия, както и Франция на термопомпите, а в Германия обръщат внимание на соларните панели. На домакинствата и енергийния сектор,  се пада 2/3 от потребявания газ в Европа и често призивите за намаляване на потреблението са насочени именно към тях. 

Според DNV войната по-скоро ще ускори зеления преход на Европа, макар че в световен мащаб няма същия ефект.

Европа има пари да купува по-скъп газ, но държави като Бангладеш и Пакистан не и те се връщат изцяло на въглищата. Затова се очаква и по време на следващата среща на ООН за климата, която ще се проведе през ноември, основният фокус да бъде именно финансирането на зеления преход на фона на високите цени на енергоизточниците и екстремните прояви на климата през тази година.

 

 

Станете почитател на Класа