Кулеба: Германия все още не е поела ангажимент да изпрати танкове в Украйна

Кулеба: Германия все още не е поела ангажимент да изпрати танкове в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.12.2022
  • Сподели:

Към момента танковете Gepard не са включени в обсъждания списък, посочи външният министър на Украйна

 

 

Все още няма ангажимент от страна на Германия да достави танкове на Украйна. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба пред германската обществена телевизия ARD, цитиран от БГНЕС.

"Такова решение все още не е взето, няма никакви обещания. Но ние работим по него, съвсем открито", коментира Кулеба, като допълни, че не разбира защо Берлин доставя артилерия, но не и танкове.

"Към настоящия момент има проекти от Германия, това е доставката на системите Iris-T, това е противовъздушно оръжие", каза Кулеба.

Танковете Gepard също са противовъздушни оръжия. "Но в момента, доколкото ми е известно, танковете не са включени в този списък. Това е много лошо", добави той.

През уикенда украинският посланик Алексий Макеев в Берлин каза в интервю за германското издание Welt am Sonntag, че Киев е готов да приеме още доставки на оръжия. "В директни разговори ни бяха обещани повече оръжия и боеприпаси", каза Макеев.

Украйна иска от Германия системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси, зенитни танкове и др. Продължават и преговорите за доставка на танкове тип Marder и Leopard.

Германският канцлер Олаф Шолц досега отказваше да достави бойни танкове Leopard 2 с мотива, че нито една друга държава от НАТО не е предоставила такива танкове.

В петък САЩ сигнализираха, че не виждат пречка в това. "Но това е решение на Германия", заяви пред журналисти заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман по време на посещение в Берлин.

Станете почитател на Класа