Фалшиви обещания: По 5000 евро, ако се бият в Украйна

Фалшиви обещания: По 5000 евро, ако се бият в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.12.2022
  • Сподели:

По 5000 евро месечно за служба в Чуждестранния легион в Украйна, а в случай на смърт - и 100 000 евро обезщетение за роднините на боеца. Писма с подобни обещания се разпространяват в Германия. Какво се крие зад тях?

 

 

В писмата се твърди, че се набират кандидати за Чуждестранния легион, които да се бият срещу руската армия в Украйна. "Украинското консулство не е изпращало такива писма", увери говорителят на външното министерство в Киев Олег Николенко. Според него става дума за елемент от дезинформационна кампания срещу Украйна.

100 000 евро при смърт на военнослужещ

Дипломатът представи сканирано писмо, получено от мъж от германския град Камп-Линтфорт в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Като подател е посочено Генералното консулство на Украйна в Дюселдорф. В писмото се предлагат 5000 евро месечно за служба в легиона, а при случай на смърт на военния - и 100 000 евро обезщетение за роднините.

Официално войниците на фронта в Украйна получават равностойността на около 2400 евро. На военнослужещите, наети от чужбина, се предлагат същите условия като на украинците.

Службите за сигурност в Германия разследват

В Германия е предвидено наказание от 5 години затвор за онези, които вербуват германски граждани за служба в чужда армия. Полицията е била информирана за случаите. "Службите за сигурност разследват този въпрос", заяви говорител на полицията в Дюселдорф. 

От края на февруари Украйна се бори срещу руската инвазия. Така нареченият Чуждестранен легион беше създаден от президента Володимир Зеленски след началото на войната. Твърди се, че в състава му влизат няколко хиляди чужденци.

Станете почитател на Класа