Брюкселски чекмеджета: Куфари с пачки, иззети при разследване на европейски политици

Брюкселски чекмеджета: Куфари с пачки, иззети при разследване на европейски политици
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.12.2022
  • Share:

Белгийската полиция публикува снимки, на които се виждат куфари, пълни с пари, за които се предполага, че са използвани за подкупване на политици в един от най-големите корупционни скандали в историята на Европейския парламент (ЕП), съобщи Ройтерс.

 

 

Белгийската федерална полиция обискира множество сгради в Брюксел, включително офиси на парламента и 19 жилища, като откри около 1,5 млн. евро (1,29 млн. паунда), част от които скрити в куфар в хотелска стая.

Белгийските прокурори вече са повдигнали обвинения на гръцкия евродепутат Ева Кайли, както и на трима италианци, за участие в престъпна организация, пране на пари и корупция.

Източници на информационната агенция Ройтерс съобщиха, че обвиненията са повдигнати на бившия депутат от ЕС Пиер Антонио Панзери, партньора на Кайли Франческо Джорджи, който е парламентарен сътрудник, и Николо Фига-Таламанка, генерален секретар на група за кампании за защита на човешките права.

Източник, близък до разследването, заяви, че се смята, че те са прибрали пари от Катар – настоящият домакин на Световното първенство по футбол – в опит да си купят влияние в Брюксел.

 

 

Богатата на енергия държава от Персийския залив обаче отрича да е извършила каквото и да било нарушение.

Катар бе подложен на остри критики за спазването на правата на човека в периода преди Световната купа, включително за отношението му към работниците мигранти и позицията му по отношение на еднополовите връзки.

Политическите лидери на Европейския парламент се събират във вторник, за да гласуват за прекратяване на мандата на гръцкия евродепутат, тъй като белгийското разследване се разширява по отношение на предполагаемото влияние на държавата от Персийския залив. вижте в euronews

В речта си в ЕП миналия месец – в началото на Световното първенство по футбол – Кайли се нахвърли върху критиците на Катар и приветства страната като „първенец в областта на трудовите права“.

Сега ЕП отстрани Кайли, който също отрича да е извършил каквото и да е нарушение, като заместник-председател на асамблеята.

Адвокатът на Кайли, Михалис Димитракопулос, заяви, че клиентът му е невинен, като заяви пред Open TV: „Тя няма нищо общо с финансиране от Катар, нищо, категорично и недвусмислено.“

Въпреки това европейските законодатели действаха бързо, за да я изолират, опасявайки се, че белгийското разследване ще нанесе сериозен удар върху усилията на асамблеята да се представи като здрав морален компас.

Председателят на ЕП Роберта Мецола заяви: „Няма да има замитане под килима. Нашето вътрешно разследване ще проучи какво се е случило и как системите ни могат да станат по-непробиваеми.“

Страните и политиците от националистическата десница, които бяха подложени на критики от страна на асамблеята, заявиха, че ЕП е загубил моралното предимство.

„Отсега нататък Европейският парламент няма да може да говори за корупцията по надежден начин“, написа във Facebook унгарският външен министър Петер Сярто.

Жордан Бардела, френски евродепутат и председател на крайнодясната Национална асамблея, заяви, че скандалът показва това, което той нарече „подигравка“ с ЕС, „който се е представил за образец на добродетел, даващ уроци“.

 

 

 

Станете почитател на Класа