Русия, Сирия и Турция договориха изтегляне на турските войски от Северна Сирия

Русия, Сирия и Турция договориха изтегляне на турските войски от Северна Сирия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.01.2023
  • Сподели:

 

Участниците в преговорите са се съгласили, че забранените в Турция формирования на Кюрдската работническа партия са агенти на Израел и САЩ

 

 

Министрите на отбраната на Русия, Сирия и Турция на среща в Москва са се договорили за изтеглянето на турските войски от Северна Сирия, пише вестник "Ал Уатан", позовавайки се на източници в Дамаск. Според един от събеседниците на изданието резултатът от преговорите е "съгласието на Турция за пълното изтегляне на войските от окупираните от нея на север сирийски територии, както и потвърждението на Анкара за зачитане на суверенитета и целостта на Сирия".

На срещата е обсъдено и изпълнението на сключеното през 2020 г. споразумение за откриването на магистрала М4, посочва един от източниците.

Източник на вестник "Ал Уатан" твърди, че на преговорите на военните министри на Турция, Сирия и Русия в Москва на 28 декември Анкара е дала съгласие за пълно изтегляне на войските от сирийските територии при спазване на териториална цялост и суверенитета на страната. Участниците в преговорите са се съгласили, че забранените в Турция формирования на Кюрдската работническа партия (ПКК) "са агенти на Израел и САЩ и представляват най-голямата опасност за Турция и Сирия", съобщава още "Ал Уатан".

За осигуряване на изпълнението на постигнатите в Москва договорености ще бъдат създадени специални комисии, допълва изданието. Срещата в руската столица на 28 декември е първата официална среща между представители на Анкара и Дамаск от началото на войната в Сирия преди 11 години.

Днес външните министри на Русия и на Турция - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, обсъдиха в телефонен разговор провеждането на нова среща в тристранен формат - този път между първите дипломати. Очаква се разговорите да се проведат през януари, но все още не е ясно в коя държава, съобщава БНР.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа