Защо Путин изведнъж обяви примирие

Защо Путин изведнъж обяви примирие
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.01.2023
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин внезапно нареди прекратяване на огъня за Коледа (по юлианския календар), за да очерни защитниците на Украйна, тъй като те няма да спрат да се бият за земята си.

 

 

Руският лидер може да е поискал да осигури прекратяване на огъня, за да могат окупационните сили да се възстановят и да се прегрупират, за да подновят настъпателните операции във важни сектори на фронта. Това се казва в доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW).

Според анализаторите примирието е изгодно за нашествениците и заради него украинските войници могат да загубят инициативата на бойното поле. Експертите смятат, че Путин не очаква Киев да приложи внезапно обявеното от Руската федерация прекратяване на огъня и може би е призовал за примирие, за да накара Украйна да изглежда като държава, която не иска да има мир.

„Това е умишлена информационна тактика, която Русия вече е използвала преди“, отбелязва ISW. Анализатори добавиха, че примирието ще отнеме време, за да бъде въведено, а руската страна дори не е обявила прекратяване на огъня за празника. Путин е наредил примирие на религиозна основа, засилвайки поредната двойна информационна игра на Руската федерация срещу Украйна, по време на която се опитват да представят Киев като потискащ определени религиозни групи, а руския президент искат да представят като "истински защитник на християнската вяра”. Всъщност Русия е тази, която избива цивилни невъоръжени жени и деца в Украйна, а руските войници мародерстват масово на украинска земя.

Станете почитател на Класа