Завещанието на Банкси в руините на Украйна поставя дилема за пазителите

Завещанието на Банкси в руините на Украйна поставя дилема за пазителите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.01.2023
  • Сподели:

Люк Хардинг
В Украйна се провежда широка обществена дискусия относно това какво да се прави със седем улични стенописа, нарисувани през ноември от британския художник Банкси върху поредица от разрушени сгради във - и около Киев. Дискусията стана спешна, след като миналия месец крадци избягаха с едно произведение на изкуството от град Хостомел, на 25 километра от столицата. На него се вижда жена с противогаз и халат, която държи червен пожарогасител до истински почернял от пламък прозорец.
Банкси е нарисувал изображението и още шест други по време на необявено пътуване до Украйна. По-късно той призна във видео, че те са негово дело, направено „в знак на солидарност" с украинския народ. Публикацията в Instagram показа художника по време на работа – самоличността му е скрита – както и интервюта с местни хора, които се разхождат сред руините.
На 2 декември група мъже издялаха жената по пеньоар от страната на обгорена стена. Когато бяха разпитани от местен жител, те твърдяха, че са представители на Neo-Eco, френска благотворителна организация, която реконструира разрушения жилищен комплекс Хостомел, използвайки рециклирани материали. Усъмнилият се мъж се обадил в полицията. Полицаите пристигнали на място и арестували петима мъже. Стенописът е открит в добро състояние и сега се пази под охрана в полицейския участък в Хостомел. За престъплението е образувано досъдебно производство.
В изявление от понеделник украинската главна прокуратура каза, че на мъжа от Киев, за когото се твърди, че е организирал обира, е било дадено „уведомление за подозрение". Ако бъде признат за виновен, той е изправен пред 12 години затвор. „Осъзнавайки стойността на работата, той планирал да продаде графитите и да използва приходите, както намери за добре. За целта той ангажирал хора, които не са знаели за намеренията му, които той уверил, че има всички съответни разрешения за демонтиране на стенописа", казаха от офиса. Извършителите изрязали графита, поставят го върху дървени дъски и го опаковат в найлоново фолио. Те бяха заловени, преди да успеят да го натоварят в колата си. „Благодарение на загрижеността на гражданите, полицията и другите сили за сигурност успяха да ги арестуват", се казва в съобщението. Сега стенописът е обявен за културна ценност с приблизителна стойност от 9 милиона гривни (243 900 долара). Кражбата предизвика дебат за това какво да се прави с жената в пеньоара и другите нетрайни творби, нарисувани във военно време. Някои експерти твърдят, че графитите на Банкси трябва да останат там, където са. Но голяма част от тях са нарисувани върху сгради, планирани за разрушаване. Има неразрешени въпроси за това как да се предотврати кражбата на произведенията в бъдеще и дали те могат да бъдат правилно изложени в град под редовни руски атаки. Киев е в тъмнина през по-голямата част от деня след множество удари по електрически подстанции.
Neo-Eco предложи да продаде вече премахнатият стенопис на търг, за да съберат средства за реконструкцията на Хостомел. Благотворителната организация вече възстановява 316 апартамента и шест сгради. „Банкси е малък слънчев лъч. Той има различен начин на гледане на нещата, който е по-скоро възвишен, отколкото брутален. Стенописът е брилянтен. Много хора го виждат като паметник на тяхното страдание. Това е дълготрайно. Изкуството пътува във времето", каза Барт Груйерт, съосновател на Neo-Eco.
Алевтина Кахидзе, украинска художничка, която живее близо до Киев, каза, че Банкси е започнал безпрецедентен разговор за важността и значението на изкуството. „Повечето украинци подкрепят. Няколко местни художници реагираха „ревниво" и имаше критики към рисунка на Банкси, изобразяваща гимнастичка в град Бородянка. Предполагаха, че темата е свързана със съветската спортна култура, а не с украинската", каза тя.
Заместник-министърът на културата на Украйна Катерина Чуева каза, че е убедена, че може да се постигне „консенсус" дали произведенията да бъдат запазени на място или да бъдат преместени другаде. Тя описа творбите на Банкси като емблематични „Разбрах, че трябва да се запазят. Художественият израз е изключително мощен. Усещате и разбирате важността му. Имаме задължение да се пазят културните реликви за бъдещите поколения, по същия начин, по който някои обекти бяха пазени след Втората световна война и падането на Берлинската стена", добави тя.

Станете почитател на Класа