Маккарти се провали за спикер и след 11-то гласуване

Маккарти се провали за спикер и след 11-то гласуване
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.01.2023
  • Сподели:

118-ият Конгрес отново влезе в историята в четвъртък, тъй като лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти не успя да спечели поста председател за 11-и път след осем часа гласуване. Продължителната безизходица бележи първия път от 1859 г., когато Камарата изисква повече от девет гласувания, за да определи нов спикър.
Маккарти навлезе в третия ден от гласуването с нова инерция за своята кандидатура, на фона на съобщенията, че е направил значителни отстъпки на около 20-те си противници в рамките на републиканците. Но продължаващите преговори не повлияха на критиците на Маккарти, които продължиха да му се противопоставят на три гласувания в четвъртък. Маккарти спечели 200 гласа на деветото гласуване, оставяйки му още 18 гласа до 218, необходими за победа.
Гласуването в четвъртък включваше няколко изненади. Крайнодесният конгресмен Мат Гетц, републиканец от Флорида, два пъти гласува за Доналд Тръмп. Тъй като конституцията на САЩ не уточнява, че председателят на Камарата трябва да бъде член на камарата, законодателите не са длъжни да подкрепят някой от своите колеги. Тръмп не получи други гласове.
Процедурите в четвъртък отбелязаха третия пореден ден от гласуването на изборите за председател. Камарата на представителите три пъти влезе в задънена улица по отношение на председателството след трите неубедителни гласувания, проведени ден по-рано. Вместо да гласуват за четвърти път в сряда, членовете решиха да отложат заседанието до вечерта, давайки на екипа на Маккарти повече време за преговори с републиканците му противници.
Вечерта също не успя да даде решение, така че камарата се събра отново само за да отложи отново до следващия следобед. Това е първият път от век, в който Камарата на представителите не е избрала спикър на първото гласуване.
Републиканската опозиция срещу Маккарти е изключително стабилна, дори след като се съобщава, че противниците са отбелязали някои важни победи в преговорите си. Според CNN Маккарти се е съгласил с промяна в правилата на камарата, позволяваща само на един член на Камарата да призове за гласуване за отстраняване на действащия спикър. Съобщава се също така, че Маккарти се е съгласил да позволи на допълнителни членове на твърдо дясната група за свобода на Камарата да участват във влиятелните комисии по правилата и е обещал да гласува по някои от основните законодателни приоритети на противниците.
В друга голяма победа за членовете на Камарата на представителите на крайната десница, поддържаният от Маккарти Pac Congressional Leadership Fund постигна споразумение с организацията Club for Growth да не инвестира в първични избори на открито в безопасни републикански райони. Двете групи преди това са се сблъсквали на първичните избори, където Клубът за растеж е популяризирал кандидати, които са били по-надясно от тези, одобрени от CLF. Споразумението би могло да даде на твърдо десните кандидати по-добър шанс за първична победа, разчиствайки им пътя да се присъединят към Камарата на представителите след спечелване на относително лесни общи избори.
Но изглежда, че отстъпките все още не са повлияли на критиците на Маккарти в рамките на конференцията. Конгресменът Скот Пери, председател на групата за свобода на Камарата на представителите и лидер на коалицията против Маккарти, изрази разочарование, че подробности за отстъпките са изтекли в пресата.
Изправени пред републиканското разделение, демократите останаха единни в подкрепата си за своя новоизбран лидер. Джефрис спечели подкрепата на всичките 212 членове на фракцията на Демократическата партия във всички бюлетини, което го прави най-доброто гласуване в изборите за председател досега.

Станете почитател на Класа