Горещата вълна в Европа: вратата се затваря, но изход има

Горещата вълна в Европа: вратата се затваря, но изход има
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    07.01.2023
  • Сподели:

Редакционна, в. Гардиън
Топлите зимни дни не се усещат инстинктивно като екстремно метеорологично събитие. За разлика от смразяващия бомбен циклон, претърпян от САЩ на Коледа, или наводненията, които обхванаха Филипините, те едва ли ще причинят незабавна смърт и опустошение. Във време, когато растящите енергийни разходи тласнаха толкова много хора към бедност, мнозина приветстват топлината, която се усети в цяла Европа, особено милионите в Украйна, страдащи поради атаките на Русия срещу нейната енергийна инфраструктура.
И все пак горещата вълна трябва да тревожи всички ни. Въпреки че може да е било по-малко наказателна, отколкото рекордните температури от миналото лято, довели до хиляди смъртни случаи, тя се е разпространила в много повече страни. „Можем да считаме това за най-екстремното събитие в европейската история", каза климатолог. В Полша, където средната януарска температура е около 1C, термометърът се покачи до 19C на Нова година. Най-малко още седем европейски държави са отбелязали рекордни нива. Ски курортите затвориха пистите или прибягнаха до изкуствен сняг. Въпреки че времето може да изглежда меко, то пречи на посевите и дивата природа, а внезапното размразяване може да доведе до лавини или наводнения.
Естествените промени във времето изискват повишено внимание при приписването на отделни събития. Но моделът е безпогрешен: повишаващите се температури и екстремните метеорологични явления, са засилени от предизвиканото от човека глобално затопляне. Метеорологичната служба потвърди, че 2022 г. е била най-горещата година във Великобритания в историята, като средната годишна температура е надхвърлила 10C за първи път – и топлината е станала 160 пъти по-вероятна заради климатичната криза.
НАСА казва, че в последното десетилетие има осем от десетте най-топли години, откакто са започнали съвременните записи през 1880 г. Промяна, която преди беше ясна в данните, сега вътрешно се сблъсква с хора, които преди може би са били до голяма степен безразлични към рисковете. Линиите на графиката са по-лесни за пренебрегване, отколкото дърветата, цъфтящи в неподходящия сезон, внезапните наводнения и непоносимата жега или студ.
Преди десет години би изглеждало странно да се говори за вида на температурите и екстремното време, на които сега сме свидетели редовно. Страшно, но всичко това се случва с покачване от само 1,1C над прединдустриалните температури. И все пак 2022 г. постави и други рекорди: възобновяемите енергийни източници се представят далеч над прогнозите. Нов рекорд за вятърна енергия беше поставен миналия май, като Обединеното кралство произведе достатъчно, за да покрие половината от нуждите си от електроенергия. Технологичните подобрения и икономиите понижиха цената на производството, докато цените на изкопаемите горива скочиха.
Сега правителството трябва да превърне целите си за емисии в действие. Досега това ставаше плачевно бавно и в някои случаи – като например предлагането на одобрение за нова каменовъглена мина в Камбрия – върви в грешната посока. Това трябва да изглади пътя за възобновяеми фирми и инвеститори. Провеждащата се в момента Oxford Farming Conference предлага важна възможност за намаляване на значителните емисии, произтичащи от земеделието и производството на храни; но министрите не показват никакви признаци да го сторят. Няма истинска транспортна стратегия; правителството отказва да оповести данните за емисиите зад плана си за декарбонизация. Тя трябва да даде приоритет на изолацията и други мерки за намаляване на вътрешните емисии. Икономиката и традиционните опасения за националната сигурност сега сочат в същата посока като опазването на околната среда – няма извинение за по-нататъшно забавяне.
Вратата се затваря бързо, но все още има изход. Обединеното кралство и другите нации в Европа трябва да го използват, докато могат.

Станете почитател на Класа